ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Starka bilderna: Här går dödsmobben till attack efter skjutningen i Örebro

Karl Enn Henricsson · 7 Feb 2019
Uppdaterad 7 Feb 2019
31-årige Ramadan Ramadan, identifierad av polisen, misstänks ha deltagit i en mobb som mördade en man i Örebro. Ramadan är internationellt efterlyst misstänkt för mord, enligt åklagaren.

31-årige Ramadan Ramadan, identifierad av polisen, misstänks ha deltagit i en mobb som mördade en man i Örebro. Ramadan är internationellt efterlyst misstänkt för mord, enligt åklagaren. Foto: Polisen


Efter en gängskjutning i Örebro, attackerade fler män en skottskadad man som låg på marken. Mobben slår ihjäl honom”, säger åklagaren. Flera män har åtalats men mordmisstänkte Ramadan Ramadan är fortfarande på fri fot och efterlyst internationellt.

klar

Artikellänk är kopierad

De dramatiska scenerna utspelade sig mitt i bostadsområdet Vivalla i ett sommarvarmt Örebro den 3 juli. Två män i 20-årsåldern kom till området på en stulen moped, och skott började avlossas med både automatvapen och pistol.

– Två killar kommer dit för att skjuta en tredje, och det blir en eldstrid. En av de två gärningsmännen jagar efter det tilltänkta offret och skjuter honom. En av attentatsmännen blir själv skadad och sedan upphunnen av en mobb, säger chefsåklagare Krister Petersson.

Åklagaren: Är en hämndåtgärd

Delar av händelseförloppet fångades av vittnens mobilkameror. Mannen som blev skottskadad låg på en gångväg då flera personer attackerade honom med sparkar och slag. Även en sax och en mopedhjälm används som tillhyggen.

– Mobben slår ihjäl honom. Det är en hämndåtgärd från olika personer som varit i farten.

Är din bedömning att han hade överlevt skottskadorna?

– Han träffades av ett skott i bröstet, men inte i några vitala delar. Hade han kommit under vård för det hade han förmodligen överlevt. Det är en synnerligen kraftig misshandel då man slår ihjäl honom, säger Krister Petersson.

Upprinnelsen till dåden ska vara en konflikt mellan kriminella grupperingar, enligt åklagaren.

Flera personer har nu åtalats för inblandning i dåden, men en misstänkt mördare är fortfarande på fri fot. Det handlar om 31-årige Ramadan Ramadan, som är irakisk medborgare.

Ramadan Ramadan, identifierad av polisen, ska ha försökt att skjuta mot en skadad men vapnet ska ha klickat, enligt förundersökningen.
Ramadan Ramadan, identifierad av polisen, ska ha försökt att skjuta mot en skadad men vapnet ska ha klickat, enligt förundersökningen.

Han ska med pistol och automatvapen ha försökt att skjuta den redan skottskadade mannen. Då vapnen klickade ska han ha använt dem som tillhyggen och slagit mot mannen. Ramadan ska även ha stampat på mannens huvud.

Ramadan är internationellt efterlyst

– Han är internationellt efterlyst misstänk för mord.

Tror ni er veta var han befinner sig?

– Det vore dumt av mig om jag talade om i media var vi tror han befinner sig för det skulle underlätta möjligheten för honom att hålla sig undan. Därför säger jag ingenting om det. Men min uppfattning är att han ska ställas inför rätta i Sverige, säger Krister Petersson.

Fyra män har åtalats för mord, och ytterligare en man har åtalats för mord alternativt synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

Männen nekar till brott.

Rättegången är planerad att starta i mitten av februari.Advokat Bertil Schultz försvarar Ramadan Ramadan.

– Jag har ingenting att säga för jag har inte haft någon kontakt med honom.

Två män kom på en stulen moped till Vivalla i Örebro där en eldstrid uppstod.
Två män kom på en stulen moped till Vivalla i Örebro där en eldstrid uppstod.
klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro