ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Starka protester under rättegång om tvångsgifte

Fredrik Samuelson · 7 Nov 2018
Uppdaterad 6 Dec 2018
På en fest i december 2015 utbyttes ringar. Förlovningsringar, enligt de åtalade.

På en fest i december 2015 utbyttes ringar. Förlovningsringar, enligt de åtalade. Foto: Polisen


Flickan var nästan 14 år när hon blev rädd för att bli bortgift. Föräldrarna dömdes mot sitt nekande i tingsrätten för försök till äktenskapstvång. När fallet togs upp i hovrätten fick rättegången pausas – efter att föräldrarna protesterat mot att bilder visats på mamman och flickan utan slöja.

klar

Artikellänk är kopierad

Föräldrarna dömdes mot sitt nekande i våras för försök till äktenskapstvång. Enligt Värmlands tingsrätt hade de mot sin snart 14-åriga dotters vilja ”påbörjat en process mot en äktenskapsliknande förbindelse” med en tio år äldre man. De dömdes till villkorlig dom men slapp böter eftersom de suttit häktade.

Den tilltänkta maken frikändes dock.

– Det finns inga belägg för det åklagaren påstår. Det var en förlovning och han har inte känt till att hon inte ville. När han fick veta att hon inte ville backade han ur direkt, säger mannens advokat Mats Hellman.

Skrev ett kontrakt

Enligt åklagaren skrevs ett kontrakt utan flickans medgivande på en fest i december 2015. Flickan slog en kort tid senare larm till polisen och flydde hemifrån.

– Hon har hela tiden varit fast övertygad om att hon sitter fast i det här äktenskapsliknande förhållandet eftersom det skrevs ett kontrakt som hon inte har blivit tillfrågad om, säger flickans målsägarbiträde Björn Karlsonius.

Föräldrarna vill frikännas helt medan flickans advokat och åklagaren vill att mannen och föräldrarna ska dömas för äktenskapstvång.

Avbröt åklagaren

När fallet inleddes i hovrätten i tisdags protesterade flickans föräldrar högljutt när åklagaren visade bilder från festen i december 2015, där flickan och hennes mamma dansade med utsläppt hår, utan slöja.

– I utredningen finns det bilder från en mobiltelefon som jag ville visa upp men då blev flickans föräldrar väldigt upprörda och protesterade. De avbröt mig flera gånger i min sakframställan, säger åklagaren Pia Hammar.

Rättens ordförande, hovrättsråd Anna-Karin Karlbom, valde att bryta och ta en paus, som SVT Värmland var först med att berätta.

– Det är okej att man reagerar men här avbröt föräldrarna åklagaren flera gånger. Hon kunde inte utföra sitt jobb när hon hela tiden blev avbruten. Det är helt en annan sak, säger hon.

Förnekar brott

Flickans föräldrar och mannen menar att det var en frivillig förlovning som kunde brytas och som skedde eftersom dottern sagt ifrån. De säger också att man var överens om att mannen och flickan inte kunde gifta sig innan hon fyllt 18 år och att en bröllopsfest då skulle hållas i Turkiet eller Syrien.

Metro har varit i kontakt med föräldrarnas advokater som inte vill kommentera rättegångsdagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro