ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Starka reaktionerna efter Josefin Nilsson-dokumentär – det här har hänt

Linnea Bergman · 27 Mar 2019
Uppdaterad 27 Mar 2019
Josefin Nilssons begravning 2016. I år skulle hon ha fyllt 50 år.

Josefin Nilssons begravning 2016. I år skulle hon ha fyllt 50 år. Foto: TT.


Dokumentären om sångerskan Josefin Nilsson som hastigt gick bort 2016 har väckt starka reaktioner och lett till inställda föreställningar på Dramaten. Metro reder ut vad som har hänt.

klar

Artikellänk är kopierad

Vem var Josefin Nilsson? 

Josefin Nilsson, född 1969, var en av Sveriges stora stjärnor i slutet av 90-talet. Hon var sångerska i gruppen Ainbusk, och är av många ihågkommen som huvudrollen i Hannes Holms film ”Adam och Eva”.

Josefin Nilssons debutalbum som soloartist hade musik och texter skrivna av Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Hon gjorde även rollen som Svetlana Sergievskaja i Benny Anderssons och Björn Ulvaeus föreställning ”Chess” på Cirkus i Stockholm 2002. Josefin Nilsson dog 29 februari 2016.

Gruppen Ainbusk grundades 1983 och slog igenom på bred front 1990 med låten ”Jag mötte Lassie”.
Gruppen Ainbusk grundades 1983 och slog igenom på bred front 1990 med låten ”Jag mötte Lassie”.

Vad visar dokumentären?

Dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” om Josefin Nilssons liv släpptes på fredagen förra veckan på SVT Play. Samma dag skulle hon ha fyllt 50 år.

I dokumentären får vi följa den tidigare Ainbusk-sångerskan liv och karriär. Bland annat berättas det om hur hon blev psykiskt och fysiskt misshandlad av sin pojkvän på 90-talet, och hur det påverkade henne.

Vad framgår om misshandeln mot Josefin Nilsson? 

I filmen berättar flera personer om den misshandel som Josefin Nilsson utsattes för av sin tidigare pojkvän.

Hennes syster Marie Nilsson Lind lyfter fram brev som mannen skickat och meddelanden som spelats in på en telefonsvarare.

Hon läser ett stycke från vad mannen bland annat sagt:

– ”Jag lovar dig min hämnd. Den kommer att bli ljuv. Jag ska tänka ut något raffinerat åt dig”.

Björn Kjellman och Josefin Nilsson gjorde succé i filmen ”Eva och Adam”.
Björn Kjellman och Josefin Nilsson gjorde succé i filmen ”Eva och Adam”.

Innan Josefin Nilsson gick bort påbörjade hon en självbiografi som aldrig blev utgiven. Hon skickade ett utkast till sin vän Felicia Feldt, som i dokumentären läser upp ett stycke.

– ”Jag minns hur han knuffade till mig så jag for in i väggen i tamburen hos mig, med sådan kraft att jag fastnade i väggen. Det blev ett stort hål, som en avgjutning av min kropp. Jag kröp ur den sargade väggen och sa till honom att sluta. Det kändes att, nu gick jag sönder”.

Josefin Nilsson själv läste också upp delar av sin självbiografi på scen under en föreställning på Länsteatern Gotland 2015. Hon berättar om hur han tog strypgrepp på henne, spottade henne i ansiktet och sa att om han skulle trycka på ett visst ställa så skulle hon dö. Hon beskriver även att mannen tog fram en kniv och högg i hennes ytterkläder. Mannen började därefter kasta ut saker, enligt Josefin Nilsson själv.

– Jag tänker att han kommer ju kasta ut mig också, säger hon i dokumentären.

Vad dömdes mannen för?

Josefin Nilssons tidigare pojkvän dömdes på 90-talet för brott mot henne. Han fick inledningsvis tre månaders fängelse för misshandel, flera fall av olaga hot, skadegörelse och överträdelse av besöksförbud. I hovrätten mildrades domen och mannen fick en villkorlig dom.

Josefin Nilsson var med i Melodifestivalen 2005. Foto: TT.
Josefin Nilsson var med i Melodifestivalen 2005. Foto: TT.

Hur har filmen tagits emot? 

Filmen har väckt starka känslor och bland annat diskuterats i sociala medier under #brinnforjosefin. Under lördagen förra veckan höll hundratals personer en ljusmanifestation utanför Dramaten där Josefin Nilssons tidigare pojkvän är verksam för att hedra hennes minne och uppmärksamma mot mäns våld mot kvinnor.

Filmen har väckt en debatt om mäns våld mot kvinnor. Bland annat har kvinnojourer upplevt ett ökat tryck och att fler hör av sig, enligt Alla kvinnors hus, rapporterar Aftonbladet.

Några av dem som har gått ut och stöttat initiativet är även skådespelarna Morgan Alling och Alexander Karim. Alexander Karim skrev i en krönika hos Nyheter24 ett öppet brev till film- tv- och teaterbranschen.

”Jag tackar härmed nej till, filmer, tv-serier, pjäser och projekt med de gubbslem och skitstövlar som både jag och ni känner till”, skrev han där.

Hur har Dramaten agerat? 

Efter kritiken mot den tidigare pojkvännen som är verksam vid Dramaten valde Dramaten på tisdagen att ställa in två av mannens föreställningar. Dramatens vd Eirik Stubø sa i P1-morgon på onsdagen att beslutet berodde på att det var för känslosamt att genomföra föreställningarna.

– Det är en fråga som går utanför juridiska eller moraliska funderingar huruvida en person har dömts och sonat ett straff ska kunna arbeta på en scen eller inte. Det är en annan fråga men just där och då upplevdes det som ett rätt beslut. Det var för känslosamt och påfrestande för medarbetare att genomföra just då, sa Eirik Stubø i P1-morgon.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro