ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Starkare startfält i Örnsköldsvik

Nina Andrén · 20 Feb 2014
Uppdaterad 20 Feb 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Den här veckan är jag inte på plats i Ö-vik utan kommer följa tävlingen hemma från TV-soffan. Ska bli mycket intressant att se om mitt tyckande skiljer sig från när man är på plats och ser repen otaliga gånger.

Har precis kollat igenom minutklippen på svt.se från dagens repetitioner och blev positivt överraskad över veckans standard. Första intrycket är ett jämnare och starkare startfält än Göteborg och Linköping.

På grund av sjukdom skriver jag lite kort om varje bidrag här och nu istället för att ge dem varsitt inlägg.

Alcazar – Blame It On The Disco

Det här är en karbonkopia av “Stay the night”, vilket ju var en suverän Mellolåt, så Alcazar levererar det som förväntas av dem. Snedsteget med “Headlines” har vi kollektivt suddat ut ur våra minnen.

På ett plan är det lite trist att de inte kommer med något nytt som låter mer 2014 å andra sidan så har man hittat sin nisch varför inte fortsätta i retrodiscoträsket?! Det funkar ju.

Och man kan alltid räkna med att Alcazar bjuder på en färgsprakande show. Genialiskt att kliva ut ur en enorm discokula som hissas ner från taket OCH bjuda på pyro i refrängen. Publiken är svältfödd på stora shownummer i år så folk kommer ringa av bara farten.

Låt och grupp sprider glädje omkring sig och med den scenerfarenhet Alcazar har borde de gå direkt till final med discorökaren “Blame it on the disco”.

I.D.A – Fight Me If You Dare

Den här låten kom med via Allmänhetens tävling där lekmän som aldrig fått sin musik utgiven kan skicka in bidrag. Det hörs att det inte är professionella låtskrivare bakom “Fight me if you dare”.

Så lyssna riktigt ordentligt på detta ni som klagar över att det alltid bara är samma gamla Kempe och G:son med varje år. Är det sämre kvalitet ni vill ha så varsågoda, detta är ert bidrag.

Ida låter gapig och skrikig i det här klippet och musiken är bara en enda stor röra som jag inte får något som helst grepp om. Det kanske ändras till på lördag men skränig, lam rock är inte min kopp te.

Gissar att ännu ett bidrag med start nummer 2 får en jumboplats den här veckan.

Janet Leon – Hollow

Förra året älskade jag “Heartstrings” som bara knep en femteplats i sin deltävling. Den var direkt och hade en nanana-hook som var lätt att sjunga med i. Men Janet Leon gick inte riktigt hem i stugorna.

I år tävlar hon med en svårare låt. Ballad i verserna som växlar om till midtempo i refrängen. Personligen gillar jag detta men om inte Helena Paparizou som har mer glöd och stjärnglans på scenen lyckades ta “Survivor” (som är en bättre låt i samma stil) till final lär det bli svårt för Janet.

Rösten måste ligga på tipptoppnivå om man ska ta sig an en sån här låt. Tror tyvärr inte att Janet håller hela vägen. Prove me wrong!

Ammotrack – Raise Your Hands

Förr om åren var rock = finalbiljett oavsett hur det lät. I år har den publiken varit mer svårflörtad. Little Great Things kom sexa. Outtrigger gick “bara” till Andra Chansen. Ska Ammotrack gå hela vägen?

Det är en traditionell hårdrockslåt med mycket trummor, ett gitarrsolo och motorcyklar på scenen tillsammans med blinkande lampor. Sångaren har en stabil röst men det är svårt att avgöra på minutklippet om låten svänger eller blir gapig efter tre hela minuter.

Jag ställer mig försiktigt positiv så här långt men håller Outtriggers “Echo” som en roligare och bättre låt i sin genre. Låt Ammotrack ställas mot dem i Andra Chansen nästa vecka!

Josef Johansson – Hela natten

Ska vi gissa att “Hela natten” egentligen skrevs med Darin i åtanke? Han hade sopat banan med sin utstrålning och röst i den här moderna balladen.

20-åriga Josef vann Ted Gärdestadstipendiet förra året och debuterar på en så här stor scen. I klippet känns han lite valpig och bortkommen men får igång mina moderskänslor så med fler repetitioner i ryggen hoppas jag att han kan skrälla in sig bland de fem bästa.

Ungt och modernt är ju årets melodi och man kan bocka av de båda orden i samband med “Hela natten”. Det är även något mycket familjärt i refrängen men har ännu inte lyckats komma på vilken hook den liknar. Hjälp mig!

Kommer hålla en extra tumme för Josef på lördag!

Linda Bengtzing – Ta mig

Kudos till Bengtzing som kommer tillbaka till Melodifestivalen med något nytt.

I stället för att som Shirley Clamp förra veckan stå och stampa i gamla spår tar Linda steget från gammelschlager till upphottad 2014-schlager med elektroniska trummor och ett hårdare samt seriösare uttryck.

Blir lite förvånad över hur mycket jag gillar “Ta mig” eftersom jag aldrig varit något stort Bengtzing-fan innan. Får nog rikta mitt positiva intryck till hårdrockaren Nicke Borg som skrivit bidraget.

Linda Bengtzing har precis som Sanna Nielsen aldrig missat en final men om hennes publik finns kvar lär det ändå bli en runda via Andra Chansen i den här konkurrensen. Risk finns att hon och Alcazar tävlar om samma röster.

Ellinore Holmer – En himmelsk sång

En enkel och väldigt traditionell kärleksballad på svenska. Hittar ingen som helst udd i detta under minutklippet och låten känns därför sömnig och ointressant.

Om CajsaStinas visa inte funkade förra veckan blir jag förvånad om folk ringer i drivor på detta istället.

Ellinore från Glada Hudik är charmig och sjunger fint men hade förtjänat en bra mycket starkare låt för att ha något att jobba med.

“En himmelsk sång” lär bli utslagen i första omgången på lördag.

Anton Ewald – Natural

Det är ju ingen “Begging” danspojken kommer tillbaka med. Det är alltid svårt att följa upp en stor hit. På första lyssningen är “Natural” en något blekare låt men det finns något där som kan spira när man hör hela låten och ser scenshowen.

I och för sig tror jag att Anton Ewald skulle kunna gå till final med precis vad som helst eftersom han verkar omåttligt populär bland unga tjejer. Så något annat än finalplats tror jag inte finns på kartan.

“Natural” är en modern, dansant poplåt med vuxnare sound än konkurrenten Oscar Zias “Yes we can”. Ewald är även en skicklig koreograf som satt ihop dansnumret helt på egen hand och det ser snyggt ut.

Den svagaste länken är väl sångrösten. I klippet låter det rent ut sagt illa i verserna. I fjol blev det mycket snack om att han mimade sig igenom låten. Nu gör han det inte och borde kanske hellre sätta in fler körsångare i kuliss för att dölja sina tillkortakommanden…

Ja, det var en snabbgenomgång av startfältet i Örnsköldsvik. I ett så här tidigt skede skulle jag gissa att de fem som det står mellan är Anton Ewald, Alcazar, Ammotrack, Josef Johansson och Linda Bengtzing. Kanske just i den ordningen.

Kommer med spänning följa vad journalisterna på plats skriver om morgondagens repetitioner och genrep av programmet på kvällen.

Det ryktas om att Tomas Ledin ska stå för mellanakten. Det var kanske inte åt det hållet jag menade att SVT skulle gå genom att skärpa sig…

klar

Artikellänk är kopierad

Nina Andrén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro