ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Starkaste IRL-ögonblicken från esportåret 2017

Erik Glanell · 20 Dec 2017
Uppdaterad 20 Dec 2017
Loop, Rekkles och HeatoN har alla varit inblandade i några av de starkaste ögonblicken inom esporten i år.

Loop, Rekkles och HeatoN har alla varit inblandade i några av de starkaste ögonblicken inom esporten i år. Foto: Skärmdump/Twitch, Riot Games, SVT


Det har hänt otroligt mycket minnesvärda saker i esporten under året. Men bortom vinster och prestationer finns andra ögonblick som är värda att nämna. Här är några av dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Rekkles tårdrypande tal

Det är sällan en kan bevittna riktiga känslor i esporten nuförtiden. Glädjen efter vinsten i en viktig match eller runda tar sig uttryck i en fistbump eller max en kram. Därför var det en frisk fläkt att se den svenske League of legends-suveränen Martin ”Rekkles” Larsson tilldelades MVP-titeln i LCS Summer Split. När supportrarna i arenan skanderar de 21-åringe Fnatic-spelarens namn kan han knappt hålla tårarna tillbaka. Rösten bryter Det här är inte bara årets finast esportögonblick utan kanske till och med det finaste någonsin.

Esporten blev mainstream

Det har blivit mer mainstream med esport. En sån sak som att Emil ”HeatoN” Christensen var med i ”Mästarnas mästare” kan verka löjlig som bevis. Men det är det inte. I rikssänd tv står en person som har byggt sin karriär på att spela dator jämsides med några av Sveriges största och mest folkkära idrottsprofiler. Det är ett stort steg för esporten. Att HeatoN dock var det första att lämna programmet är en annan femma…

Stjärnorna stod upp mot mobbningen

17-åriga amerikanen Adam ”Loop” Bahriz lider av flera allvarliga sjukdomar som gör att både hans hörsel och talförmåga är kraftigt försämrade. I april i år hamnade han i rampljuset efter att en klipp spridits där lagkamraterna i en Counter strike-match hånade honom för att sedan kicka honom. Communityn och stjärnspelarna slöt upp bakom Bahriz och helt plötsligt översvämmades hans stream med donationer, lovord och hyllningar. Cloud 9-stjärnorna Jordan “n0thing” Gilbert och Ryan “fREAKAZOiD” Abadir gjorde dessutom ett gästspel i streamen och organisationen EnVyUs erbjöd att skriva kontrakt med den unge amerikanen.

Armada hoppar av kommitté i protest

Att esport är mansdominerat är ingen hemlighet. Sällan görs några större insatser för att få in fler kvinnor i branschen. Ibland leder det till att folk tar saken i egna händer. När Super smash brothers-spelaren Adam ”Armada” Lindgren valde att hoppa av ”The melee 25”, en kommitté som beslutar om bland annat regeländringar, sände det chockvågor genom communityn. Alla undrade varför just han, världens bästa SSBM-spelare valde att lämna. Och svaret: ”Om jag öppnar upp min plats för en tjej så kan det vara bra för communityn. Egentligen vilken community som helst. Och i samhället i stort”.

ESL och medierna blev trollade

Esportjätten ESL fick några svettiga dagar i maj efter att ha nekat ett lag med transpersoner att delta i en turnering för kvinnor. Nyheten nådde medierna och kritikstormen bröt ut. ESL bedyrade att de bara följt sina regler, men att de nu tittade på en regeländring i och med det kontroversiella fallet. Problemet var bara att det aldrig fanns en lag med transkvinnor. Allt var en orkestrerad kupp av en trollgrupp som kallade sig ”Rigatoni family”. Metro sökte upp en av gruppens medlemmar som uppgav att ”målet var att skapa ett fejkscenario som vi kunde skicka till välkända ”social justice warrior”-nyhetssidor…. Helt enkelt så ville vi se för oss själva hur lågt vissa mediaorganisationer har sjunkit”.

Läs mer: Så lurade de Buzzfeed att publicera en falsk e-sportartikel

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro