ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

starksprit

Stockholm Johanna Åfreds · 13 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Livsfarlig starksprit är enkel att importera illegalt via internet. Läkare varnar för vad som kan hända den som dricker den 96-procentiga spriten. - Det är helt uppåt väggarna att det är så lättåtkomligt, säger Jonas Höjer, läkare på Giftinformationscentralen.

Göteborgs-Posten uppmärksammade tidigare under veckan hur ett företag i Tyskland saluför dunkar med sjukhussprit sida vid sida med välkända spritsorter på sin hemsida. Fem liter 96-procentig sprit kostar runt tusenlappen. Trots att importen är olaglig vittnar kundernas kommentarer om att många är svenskar. "Mycket fylla för pengarna", skriver en av kunderna på svenska. Så här stark sprit används vanligtvis endast inom sjukvården. Läkare är nu oroade över att de som dricker starkspriten inte känner till att den måste spädas ut innan. - Särskilt ungdomar kanske inte vet att man måste späda ut den rejält, säger Jonas Höjer.

I allra värsta fall kan förtäringen leda till döden. Den som dricker sprit som inte är tillräckligt utspädd hinner på kort tid få i sig stora mängder. - Den här spriten är mer än dubbelt så stark som vanlig sprit. Av den kan man snabbt bli djupt medvetslös. Befinner man sig då på en fest och blir liggande utan att någon märker det är det livsfarligt.

En annan fara med den illegalt importerade spriten är att köparen aldrig vet något om kvalitén. Är den utspädd med träsprit kan det leda till förlorad syn eller allvarliga skador på inre organ. Enligt Jonas Karlsson på Tullverket krävs tillstånd från Läkemedelsverket för den som vill importera 96-procentig sprit. - Sådana tillstånd ges aldrig till privatpersoner, bara till industrin eller sjukvården.

Import av sprit för privatpersoner gäller enbart drickbar sprit, berättar Jonas Karlsson. Den måste dessutom föras över gränsen av den person som själv ämnar dricka eller bjuda sina vänner på den.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Johanna Åfreds
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro