ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Startrek på riktigt

Stockholm Mary Örnborg · 19 Feb 2007
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Beam me up, Scotty! Det är nästan som i sciencefictionserien StarTrek när man besöker konstgalleriet Mejan Labs i Stockholm. Hit kommer besökarna för att bli skannade i en gigantisk 3D-skanner in i en virtuell miljö som studenten Jens Evaldsson, från Kungliga konsthögskolan, skapat. Utställningen ”Från verkligheten och tillbaka” är ett interaktivt 3D-konstverk, kallat Shadowspace, som leker med hur den digitala tekniska utvecklingen förändrar avståndet mellan det fysiska och det virtuella. Bakom den digitala tekniken i just detta konstverk hittar man det Luleåbaserade 3Dföretaget Agency9 som tillsammans med konstnären har skapat det virtuella 3D-rummet. - Hela idén bakom konstverket är att göra det tillgängligt för alla via webben, säger Khashayar Farmanbar, vd på Agency9. För att göra det möjligt använder man i Shadowspace en webb-baserad 3D motor, Agent FX, som kan skapa stora 3D miljöer. Till skillnad mot andra 3D applikationer är denna baserad på en plattform som kan köras online direkt från browsern. - Det här samarbetet har gjort att vi har kunnat ta ett steg till i vår vision att göra tredimensionella miljöer som är lika tillgängliga via webben som till exempel videoklipp är idag, sägar Khashayar Farmanbar. Den här dagen när vi besöker Mejan labs poserar arkitektstudenten Elisabeth Eriksson på 3D-skannern. Hennes tre klasskamrater regisserar: ”Titta upp, håll upp händerna…nej förresten ta ner ena handen och vinka med den andra… eller äsch stå bara rakt upp och ner.” De är först på plats denna dag för att bli skannade in i konstverket. Bakom växer kön med nyfikna och förväntansfulla beökare i alla åldrar. - Hittills har vi skannat in 110 personer i konstverket, säger Khashayar Farmanbar och lovar att det finns gott om plats för många till. En exakt modell av den som blir skannad poppar upp på datorn. Likheten är skrämmande och det går att vända och vrida modellen i 180 grader både från sida till sida men också uppåt och nedåt. Den som fått sin avbild inskannad kan sedan placera ut sin modell i konstverket. Därefter är det tillgängligt för hela världen att via webben att komma in i konstverket och titta på alla nyskannade som poppar upp. - Nästa utmaning är att få de som skannar in sig själva i en virtuell miljö att också kunna röra sig omkring i den, säger Khasahyar Farmanbar.

Utställningen Shadowspace på Mejan Labs på Akademigränd 3 i Stocksholm pågår till den 4 mars. Besök den virtuella konstmiljön på www.shadowspace.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro