ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Staten drar in hundratals miljoner – på missade CSN-betalningar

Johan Wikén · 28 Feb 2018
Uppdaterad 28 Feb 2018
Statskassan fylldes på med över 338 miljoner kronor förra året på grund av påminnelseavgifter.

Statskassan fylldes på med över 338 miljoner kronor förra året på grund av påminnelseavgifter. Foto: IBL


Varje år drar staten in hundratals miljoner på påminnelseavgifter för CSN-lån. Nu växer kritiken mot de höga avgifterna. Offentlig verksamhet ska inte finansieras med folks misstag”, säger konsumentvägledaren Maria Wiezell till TV4.

klar

Artikellänk är kopierad

För tre år sedan chockhöjdes påminnelseavgiften för den som missar att betala tillbaka på studielånet. Från 200 kronor till 450 kronor.

Enligt en rapport som CSN släppte i december förra året resulterade höjningen i en kraftig minskning av antalet som får påminnelseavgift, det vill säga fler betalar i tid.

För statskassan har höjningen märkts tydligt. Under 2017 fick staten in drygt 338 miljoner kronor på påminnelseavgifter, enligt TV4. Att jämföra med 200 miljoner kronor 2014.

Men den höga avgiften möts också av kritik. Bland annat från Sveriges konsumenter.

– Vi har tidigare kritiserat privata företag där man uppfattar att det är bra att man missar att betala eftersom det blir mycket pengar in till företaget. Jag tycker inte att offentlig verksamhet ska finansieras med folks misstag, det vill säga att man har missat att betala, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges konsumenter, till TV4.

Under rubriken ”Därför är avgiften hög” ger CSN sin syn på frågan på sin sajt:

”Påminnelseavgiften är en drivkraft för att få alla som lånat pengar att betala i tid. De som inte betalar sina studieskulder i tid ökar den administrativa belastningen för CSN, och det kostar både tid och pengar”, skriver de.

– Det främsta motivet är att det är en trovärdighetsfråga för hela studiestödssystemet att studielånen betalas tillbaka, säger Maria Edström som är kontorschef på CSN till TV4.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro