ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Staten får ärva en miljon – om dagen

Andréas Jelvefors · 5 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

ARV. Staten tjänar allt mer pengar på att folk dör ensamma. Av cirka 1 700 personer som förra året dog utan en naturlig arvinge fick staten genom Allmänna arvsfonden in pengar från dödsbon i nästan 550 fall, sammanlagt 339 miljoner kronor, vilket är rekord. Det handlar om nästan 1 miljon kronor om dagen som tillfaller staten från folk som dör utan arvingar.– Det finns inga belägg för att fler människor dör ensamma. Jag tror snarare att det är bland annat inflation som gör att beloppen blir större från dem som saknar arvingar, säger Ingrid Backlund, kammarråd på Kammarkollegiet som förvaltar pengarna i Allmänna arvsfonden. Flera av dem som dör utan arvtagare har miljontals kronor i förmögenhet. Största beloppet som en avliden person lämnat efter sig utan att skriva testamente är 68 miljoner kronor. Det var en Umeåbo som avled 2005. Mannen hade visserligen släktingar i form av kusiner, men eftersom kusiner numera inte har någon naturlig arvsrätt tillföll pengarna staten.

Tio procent av de pengar som tillfaller arvsfonden stannar för att trygga tillväxten i fonden.– Övriga 90 procent använder vi för att dela ut till ideella föreningar och nyskapande, utvecklande projekt, säger Hans Andersson, kanslichef på Allmänna arvsfonden, som har ett marknadsvärde på över 4,5 miljarder kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Andréas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro