ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Staten för dålig på att välja ny teknik

Olle Agebro · 7 Sep 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Förr i tiden samarbetade ofta svenska myndigheter med företagen om teknikutvecklingen. Här är Viggenplanet, ett klassiskt samarbete mellan Saab och FMV.

Förr i tiden samarbetade ofta svenska myndigheter med företagen om teknikutvecklingen. Här är Viggenplanet, ett klassiskt samarbete mellan Saab och FMV. Foto: Gunnar Lundmark / Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Svenska myndigheter är dåliga på att välja nytt när de köper teknik. Utredare hoppas att en ny lag ska hjälpa dem på traven.

Innovationsupphandlingsutredningen som presenterades förra veckan tycker att det var bättre förr.

Fram till 1970-talet gynnade svenska myndigheter nya innovationer från svenska storföretag som Ericsson och Asea när de köpte nytt. I dag väljer man sällan nya alternativ.– Det finns inga hinder för att genomföra den här typen av förkommersiell upphandling i dag, men vi vill ha en lagstiftning för att understryka vikten av transparens och ickediskriminering under upphandlingarna, säger Hans Jeppson, ansvarig för utredningen.

Lagförslaget stödjer att man inom offentlig sektor i större utsträckning genomför upphandlingar kring innovationer, något som Hans Jeppson tror kan ha särskilt stor betydelse för läkemedelsföretag i affärer med landstingen.

På Astra Zeneca håller man med:– För oss är det här oerhört viktigt eftersom det gör det lättare för oss att snabbt ta fram nya typer av läkemedel. Jag tror att man under de senaste åren har känt sig begränsad när man gör upphandlingar eftersom man är osäker på vad regelverket tillåter. Det handlar mest om kortsiktiga ekonomiska resultat och många har nog haft ett stuprörsperspektiv som gjort att man inte sett till den stora bilden och funderat över vad innovationer innebär, säger Ingrid Petersson på Astra Zeneca.

klar

Artikellänk är kopierad

Olle Agebro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro