ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Staten kan få betala Hagamannens skadestånd

Stockholm TT · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Förutom fängelsestraffet på 14 år, dömde Umeå tingsrätt den så kallade Hagamannen att betala drygt 850 000 kronor i skadestånd till de fem offren. I domen finns även en möjlighet för dem att kräva ytterligare ersättning, ifall skadorna förvärras över tid.

Hur stora tillgångar Niklas Lindgren har vet inte hans försvarare Leif Silbersky. -Nej, det kan jag inte yttra mig om. Skulle Niklas Lindgren sakna betalningsförmåga, får i andra hand offrens försäkringsbolag ersätta kvinnorna. Försäkringsbolagen kan sedan kräva Niklas Lindgren på motsvarande summa.

Täcker inte försäkringen träder Brottsoffermyndigheten in. Även myndighetens utlägg kommer sedan att återkrävas. Avbetalningsplan De inkomster som Niklas Lindgren kan förväntas ha i fängelset är små. -När det gäller fängelsedömda är det vanliga att man avvaktar tills straffet är avtjänat. Då kan man exempelvis lägga upp en avbetalningsplan. Men vi har exempel där fängelsedömda avsätter några hundra kronor i månaden, säger Gudrun Nordberg, informationschef på Brottsoffermyndigheten. Brottsoffermyndigheten utbetalar närmare 90 miljoner kronor om året. Förra året fick den in 13,3 miljoner kronor från tidigare dömda.

Niklas Lindgren friades från en av våldtäkterna han stod åtalad för. Att kvinnan våldtagits är bevisat, men tingsrätten ansåg inte att Niklas Lindgren kunde bindas till brottet. Kvinnan kan ändå komma att få ersättning från Brottsoffermyndigheten, eftersom brott är konstaterat. -Schablonen för våldtäkt är på 75 000 kronor. Sedan brukar man få åtminstone 10 000 kronor för sveda och värk. Ny prövning? Någon begäran om ersättning från kvinnan har Brottsoffermyndigheten ännu inte fått. -Vi tar en sak i taget och ser först om det blir en ny juridisk prövning i hovrätten, säger kvinnans målsägarbiträde Lena Isaksson. Brottsoffermyndigheten är inte bunden av de skadeståndsbelopp som utdöms av domstol. -I nio fall av tio följer vi domstolen, men i några fall sänker eller höjer vi beloppet. Vi behandlar 10 000 ärenden per år och har bättre koll på praxis än vad enskilda domstolar kanske har, säger Gudrun Nordberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro