ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Staten ska kräva Saab på 75 miljoner

TT · 2 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Saab

Saab Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Staten tänker kräva Saab Automobile på runt 75 miljoner kronor för den lönegaranti som betalades ut till de Saabanställda när rekonstruktionen inleddes den 20 februari.Saab har räknat med att hela lönegarantin ingår i det offentliga ackordet där alla skulder skrivs ner med 75 procent.

Men Skatteverket gör en annan bedömning. Av de 201 miljoner kronor som betalats ut i lönegarantier exklusive sociala avgifter anser Skatteverket att bara 126 miljoner kronor ingår i ackordet.- Utifrån lönegarantireglerna och lagen om företagsrekonstruktion har vi gjort bedömningen att runt 75 miljoner ska krävas tillbaka, säger Mats Hagelin på Skatteverkets borgenärssektion.

Skatteverket bygger sitt resonemang på att lönen som betalats för utfört arbete efter att rekonstruktionen startade är en ny skuld. Och nya skulder ingår inte i ackordet.

Det är länsstyrelsen som fattar det formella beslutet om återbetalningskrav eftersom det är den myndighet som skött utbetalningarna.- Vi delar Skatteverkets bedömning i den här frågan, säger Christina Danielsson, chef för ekonomienheten på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Saabs rekonstruktion vinner laga kraft efter att överklagandetiden gått ut den 11 september. Kort efter det väntas länsstyrelsens beslut.Sedan får Saab viss tid på sig att betala. Och troligen också möjlighet att överklaga själva beslutet.

Om Saab inte skulle kunna betala hanteras det som ett vanligt ärende och kan gå till Kronofogden.- Vi behandlar Saab som alla andra, men det är inte särskilt sannolikt att en sådant bolag skulle låta det gå så långt. Saabs överlevnad kan inte stå och falla med 75 miljoner kronor, säger Mats Hagelin.

Hur en rättslig tvist skulle se ut är inte helt klart, enligt Mats Hagelin.- Regelverket är något oklart, konstaterar han och får medhåll från Christina Danielsson.- Vi har aldrig varit med om en sådan här process där det blivit ett ackord efter en lönegaranti, säger hon.

Förutom lönegarantiskulden är Saab skyldigt Tullverket cirka 20 miljoner. Så även om Saab betalat tillbaka de 75 miljonerna kronor innebär ackordet att staten åker på en förlust på cirka 110 miljoner kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro