ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Staten sparar miljoner på oanvänd föräldraledighet

Stockholm TT · 3 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Vi behöver en diskussion om ett föräldravänligt arbetsliv på ett helt annat sätt än vi har i dag. Pressen på unga föräldrar är jättestor, säger Sture Nordh och hänvisar till att allt färre ska leverera mer på kortare tid på arbetsplatser som ofta är "för magert bemannade". Enligt Försäkringskassan är det sammanlagt cirka 3,5 miljoner föräldraledighetsdagar som fryser inne per år. I genomsnitt hade 41 av de 480 dagarna inte tagits ut för de barn som fyllde åtta år i fjol.

Sedan mitten av 1990-talet har antalet infrusna dagar ökat med cirka en dag per år och barn. I runda slängar är hälften av dagarna sådana som ger den lägsta ersättningen och den andra hälften är på sjukpenningnivå. Ökade krav Försäkringskassan vet inte exakt vad orsaken är till det minskade uttaget. -Det kan bero på ökade krav på närvaro på arbetsmarknaden och från arbetsgivarna. Men ännu så länge är ökningarna väldigt små, säger analytikern Niklas Lövgren på Försäkringskassans barn- och familjeenhet till Göteborgs-Posten. Att ersättningen upplevs som för låg eller att föräldrarna inte vet att det finns dagar att ta ut är ytterligare två förklaringar som pekas ut i Försäkringskassans årsredovisning. Dela lika Sture Nordh tror att fler föräldrar skulle ta ut alla dagar om män och kvinnor delade lika på dagarna. -Då kommer det att vara självklart i varje arbetsorganisation att folk måste få vara lediga och använda tid för sina barn. Och om risken är lika stor för att kvinnor och män kommer att vara lediga går det inte för arbetsgivarna att upprätthålla pressen på framför allt unga kvinnor. TCO:s lösning på frågan är en jämställdhetsbonus. Den innebär i korthet att den förälder som tar ut sin del av föräldraledigheten får 90 procent av lönen medan de som överlåter dagar till den andre föräldern får 80 procent av lönen. -Regeringen har lovat någon form av jämställdhetsbonus, men vi tror inte så mycket på deras konstruktion, säger Sture Nordh.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro