ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Staten tog hennes hus utan att ha rätt till det

Stefan Wahlberg · 27 Aug 2013
Uppdaterad 27 Aug 2013
Staten tog hennes hus att ha rätt till det – Jim hade alltid betalat skatt, alltid jobbat hårt och gjort rätt för sig. Men så blev han sjuk, säger Julia Rousk om hennes man som gick bort i cancer för två år sedan. För tio år sedan vräktes hon och hennes man från sin villa. Nu har de fått rätt från högsta ort. Europadomstolen slår fast att Sverige har gjort fel.

Staten tog hennes hus att ha rätt till det – Jim hade alltid betalat skatt, alltid jobbat hårt och gjort rätt för sig. Men så blev han sjuk, säger Julia Rousk om hennes man som gick bort i cancer för två år sedan. För tio år sedan vräktes hon och hennes man från sin villa. Nu har de fått rätt från högsta ort. Europadomstolen slår fast att Sverige har gjort fel. Foto: Gustav Hugosson


Den svenska statens metoder för skatteindrivning är olagliga. Det slår Europadomstolen fast och fäller Sverige för brott mot de mänskliga rättigheterna. Detta är en enorm seger i en mycket tragisk David-mot-Goliat-process. Och det finns tusentals svenskar som har drabbats av samma sak”, säger advokat Jan Thörnhammar som har drivit processen i nio år.

klar

Artikellänk är kopierad

En dag i september 2003 tvångsförsålde Kronofogden Jim Rousks villa i västra Stockholm – för en skuld på 6 721 kronor.

– Jim försökte redan från början förklara att detta var ett övergrepp mot de mänskliga rättigheterna. Men tjänstemännen svarade bara med arrogans. På något sätt känns det som om Jim kan få frid nu ... att han vann till slut trots allt.LÄS MER: ADVOKATEN: SOM ATT  HÄNGA NÅGON INNAN DEN ÄR DÖMD

Bibliotekarien Julia Rousk, 50, gråter när hon berättar om sin man Jim som aldrig hann uppleva sommarens seger i Europadomstolen. Han dog i cancer för två år sedan. På dödsbädden vädjade han dock till sin hustru om att hon skulle fortsätta att driva processen i Europadomstolen.

– Jim hade alltid betalat skatt, alltid jobbat hårt och gjort rätt för sig. Men så blev han sjuk.

Jim Rousk var IT-konsult och företagare. I början av 2000-talet hade han fått medicinering mot högt blodtryck och gick in i en depression som gjorde att han missade att lämna in en preliminär inkomstdeklaration. Skatteverket valde att skönsmässigt taxera upp honom med cirka 250 000 kronor.

– Som så många andra i den generationen så trodde Jim på Sverige och det svenska systemet. Han överklagade och trodde att allting skulle reda ut sig men det slutade med att staten trakasserade en sjuk människa, säger Julia Rousk. 

Skatteverket skickade sin skuld vidare till Kronofogden som beslutade att utmäta Jim Rousks villa. Beslutet skickades med vanlig post och eftersom paret var bortresta så fick de inte beskedet i tid.

I sista stund ansökte Jim Rousk om anstånd i frågan om skatteskuld. Skatteverket slarvade dock bort hans ansökan – vilket han senare kunde bevisa med hjälp av ett sparat faxkvitto.

– Det var fruktansvärt hemskt! De skulle komma och ta vårt hem -trots att skatteskulden inte var utredd och de bara slarvade bort hans ansökan.

När tvångsförsäljningen närmade sig lämnade han in en ny ansökan och begärde att den skulle hanteras omedelbart. Den 3 september 2003 fick han besked om att Skatteverket hade gett honom anstånd med att betala men samma dag såldes villan på exekutiv auktion. Kronofogden hade inte fått beskedet och motiverade senare försäljningen med att det också fanns en skuld till kommunen på 6 721 kronor.

– Vi stod plötsligt på bar backe. De bar ut våra möbler, sågade sönder vår dubbelsäng eftersom de sa att de inte fick ner den från övervåningen. Vår katt hamnade på katthem och när vi frågade vart vi skulle ta vägen sa de att vi kunde uppsöka något vandrarhem. 

– Vi fick inte heller pengarna från husförsäljningen så att vi kunde köpa en ny bostad. Man hänvisade till att domen inte hade vunnit laga kraft. Pengarna kom först i januari 2004. Men att avhysa oss innan domen hade vunnit laga kraft var tydligen helt okej.

Knappt tio år senare föll den enhälliga domen i Europadomstolen. Den svenska staten fälls för att ha kränkt rätten till både egendomsskyddet och privat- och familjeliv. Staten ska också betala skadestånd på 800 000 kronor till Julia Rousk – varav 150 000 kronor för själva kränkningen vilket är det maxbelopp som kan dömas ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro