ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Statistiken som avslöjar männen

Leif Holmkvist · 7 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Klicka på bilden för att göra den stor och se all statistik.

Klicka på bilden för att göra den stor och se all statistik.


Män är latare, dyrare och farligare

klar

Artikellänk är kopierad

Är du en mansgris?
Är du en mansgris?

MANSGRISERI. Män anser sig vara logiska och söker gärna stöd i siffror och vetenskap. Sverige sägs vara ett av världens mest jämställda länder. Då borde det gå att hämta lite manligt mod i statistiken inför kvinnodagens diskussion med tjejerna på jobbet.Metros mansgrisiga reporter kastade sig in i tabellerna, men det blev ingen munter läsning. Den bistra sanningen lyder: Män är lata, dyra och farliga.

I Sverige finns det siffror på nästan allt, och numera är de oftast könsuppdelade:Vi vet att 6 procent av landets män lider av svåra nackbesvär. Men kvinnor drabbas nästan dubbelt så ofta, 11 procent.Hela 16  procent av männen mellan 45 och 64 år har vårdat sjuk eller gammal anhörig. Men kvinnorna i samma ålder kan ståta med 18 procent.Visst är det synd om de 7 procent av landets män som lider av inkontinens. Men bland kvinnor är siffran 16 procent.

Man måste anstränga sig hårt för att hitta något som talar mot kvinnor i frågor om jämställdhet. Det gjorde vi förstås.Metro kan därför stolt presentera kvinnan som visar att jämställdheten gått för långt: en slö, rökande 65-årig dagisfröken. Här är bevisen:

• Andel dagligrökare, 65–74 år: kvinnor 17,3 procent, män 12,5 procent. (Källa: SCB)

• Mest stillasittande fritid, 65–84 år: kvinnor 84 procent, män 17 procent. (Källa: Folkhälsoinstitutet)

• Kvinnolön i procent av männens: förskollärare och fritidspedagog 100,9 procent. (Källa: Medlingsinstitutet)Kanske finns hon i verkligheten. Förskollärare är ett lågavlönat bristyrke och kommunerna välkomnar dem som orkar jobba efter 65, trots att de hellre tar ett bloss än går på gym.Men som våra tabeller visar har mansgrisar inte mycket stöd i statistiken. Efter att ha plöjt några hundra tabeller kan vi dra följande för manssläktet hårda slutsatser:

• Killar är i bästa fall lata, i värsta fall korkade. Om de ändå tar sig igenom skolan blir de chefer över kvinnorna som sliter med att lära lata killar läsa och skriva.

• Trots att kvinnor är bäst utbildade får männen de bästa jobben med lägre krav och högre lön.

• Män frossar och snusar på krogen, men struntar i hur de ser ut eller luktar, bara de får köra bil och leka med teknikprylar.

• Män ställer oftast upp om det handlar om att göra barn, men tar sedan sällan hand om dem.

• Män äter gärna, men handlar eller lagar ogärna mat och är lata lortgrisar som låter hemmet förfalla medan de njuter av sin fritid.

• Män är kriminella, våldsamma, tjuvaktiga knarklangare och storkunder hos kriminalvården.

• Män är friskare än kvinnor, men super, spelar bort sina pengar och ställer till med olyckor som kostar enorma belopp.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Holmkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro