ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Statlig pensionsfond investerade i cannabisbolag

Jesper Lindqvist · 5 Apr 2019
Uppdaterad 5 Apr 2019
Den sjunde AP-fonden har sedan i fjol investerat i två stycken kanadensiska cannabisbolag.

Den sjunde AP-fonden har sedan i fjol investerat i två stycken kanadensiska cannabisbolag. Foto: TT


Fyra miljoner svenska pensionssparare har blivit delägare i cannabisbolag. Detta efter att sjunde AP-fonden placerat svenska PPM-pengar i två kanadensiska företag. "Det kan mycket väl vara så att vi kommer fram till att det här ska svartlistas", säger Johan Florén, kommunikationschef på AP7, till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

2,5 procent av alla svenskars pensionsgrundande inkomst avsätts varje år till premiepensionen. Det är en del av den allmänna pensionen som spararen själv förfogar över, vilket gör att man själv väljer hur pengarna ska investeras.

För den som inte gör ett aktivt val hamnar pengarna istället i de allmänna pensionsfonderna, de så kallade AP-fonderna. Och det är genom dessa närmare fyra miljoner svenskar nu har investerat i cannabisbolag.

LÄS MER
Kanada legaliserar cannabis

Det var under förra året som den sjunde AP-fonden började placera i de två kanadensiska företagen Cannabis Incorporation och Canopy Growth Group, som har blivit två av världens största cannabisbolag sedan drogen legaliserades i landet. Enligt SVT har AP-fondens innehav ökat till drygt 100 miljoner kronor under våren.

Kan komma att svartlistas

AP-fondernas etikråd har tidigare rekommenderat att fonderna inte bör investera i företag som sysslar med cannabisproduktion. Och trots att den sjunde AP-fonden inte ingår i etikrådet ska den enligt kommunikationschefen Johan Florén följa samma värdegrund.

– Eftersom vi är ute efter marknadsexponering köper vi alla bolag som är med i indexet MSCI ACWI, med ett undantag – de bolag vi svartlistar, säger han till SVT.

I samband med att den sjunde AP-fonden granskar sitt innehav, vilket enligt SVT görs två gånger per år, kan det bli aktuellt att man tittar närmare på just cannabisbolagen.

– Det kan mycket väl vara så att vi också kommer fram till att det här ska svartlistas, säger Johan Florén.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro