ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Statliga bolagsstyrelser nästan jämställda

Karolina Skoglund · 17 Feb 2014
Uppdaterad 17 Feb 2014

I de fem största privata svenska börsbolagen är bara tre av tio styrelseledamöter kvinnor. Jämför man med sammansättningen i de statligt ägda bolagen är siffran nästan det dubbla.

klar

Artikellänk är kopierad

I fredags gjorde Metro en kartläggning över hur feministiska svenska makthavare var. Det visade sig att en stor majoritet ville kalla sig feminister. Ändå är bara drygt tre av tio styrelsemedlemmar i de privatägda börsbolagen kvinnor.

I förra veckan sa Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven att han vid ett regeringsskifte tänker införa en lagstadgad kvotering i bolagsstyrelser om fördelningen mellan män och kvinnor inte förbättras.

– Det ska vara en tydlig förbättring och det får inte ta så lång tid. Någon gång under mandatperioden ska vi ha ändrat sammansättningen. Så man måste ta upp det, tro på det och jobba för att det ska bli så, säger han till Metro.

Men i vissa styrelser ser man redan nu ut att vara på god väg. De som ligger allra närmast en jämställd styrelse just nu är de statligt ägda bolagen, visar Metros kartläggning. Bland de fem största utgör nästan hälften kvinnor. 

– Det är tydligt uttalat att det ska vara en mer jämställd representation i dessa typer av företag. Då har valberedningen att förhålla sig till det. Sedan visar det sig att det finns lika mycket kompetens hos båda könen, säger Löfven.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro