ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ståtliga Gävlebocken invigdes traditionsenligt

Fredrik Samuelson · 2 Dec 2018
Uppdaterad 2 Dec 2018
Julbocken på Slottstorget i Gävle klockan 18 på söndagen.

Julbocken på Slottstorget i Gävle klockan 18 på söndagen. Foto: Gävle kommun


Nu står den där i all sin prakt – den fröjdefulla symbolen för julen. Hur länge den tretton meter höga och tre ton tunga halmbocken få stå kvar på Slottstorget i Gävle återstår att se.

klar

Artikellänk är kopierad

På söndagseftermiddagen invigdes den stora bocken traditionsenligt på Slottstorget i Gävle.

De flesta bockar har under åren blivit brända, men i fjol fick den stå orörd under hela säsongen.

Den bevakas dygnet runt med vakter, kameror och gärdsgårdar.

Gävlebocken skapades 1966

Gävlebockens historia började redan 1966. Då föddes idén om en enorm halmbock som skulle sättas upp på Slottstorget i Gävle. Den första december kom den 13 meter höga, sju meter långa och tre ton tunga bocken på plats. Det var Söders köpmän som beslutade att bygga Gävlebocken för att locka fler besökare till butikerna på Söder i Gävle.

Jätten kan följas via en webbkamera och på sociala medier tills han går sitt årliga okända öde till mötes.

pil
Gävlebocken

* Vem som kom med ursprungsidén att bygga världens största halmbock är inte helt klart. Det finns uppgifter om att den kom från reklammannen Stig Gavlén. Andra vittnar om att det kan ha varit Harry Ström, TV-handlare och ordförande i köpmannaföreningen. Idén sägs även ha kommit från Inga Ivarsson i Hälsingland. Ingas familj ägde Edsbyverken som tidigare lånat ut världens största skidor och världens största stol till Söders köpmän. Säkert är dock att Stig Gavlén skissade upp den första ritningen av Gävlebocken på en servett inne på konditori Lido på Söder. Brodern Jörgen Gavlén tog hjälp av sina kollegor på brandstationen och byggde den första bocken. Kostnaden på 10 000 kronor stod Harry Ström för.

* Sedan 1966 pryder Gävlebocken Slottstorget i Gävle varje år från första advent.

* Halmstrån från Mackmyra föstes först ihop till täta buntar. Buntarna knöts ihop en och en efter varandra med snören till långa halmmattor. Med stegar, spikar och snören fäste man halmmattorna vid träreglarna. Bit för bit täcktes trästommen in och kläddes i sin halmskrud. Med hjälp av lastbilar och lyftkranar monterades halmbocken ihop på plats.

* Totalt krävdes det 1 000 arbetstimmar att skapa bocken av 56 halmmattor á 5 meter, 1 600 meter snöre, 12 000 knutar knutna för hand, 1 200 löpmeter virke, 2 500 spikar och 50 meter tyg.

Källa: Källa: Gävle kommun

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro