ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Statsministerkandiaterna i ny debatt: "Ingen av blocken kan lösa det själva"

Annica Ögren · 7 Maj 2018
Uppdaterad 7 Maj 2018
På måndagen möttes Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) i en partiledarduell hos Expressen.

På måndagen möttes Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) i en partiledarduell hos Expressen. Foto: Expressen


Efter söndagens direktsända partiledardebatt i SVT:s Agenda, möttes på måndagen ­– enligt en retorikexpert som Metro pratat med ­– vinnaren och förloraren i en partiledarduell i Expressen. Ulf Kristersson (M) efterfrågade blocköverskridande kompromiss i frågan om invandring och integration. Stefan Löfvens (S) svar: "Vi delar den uppfattningen."

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt retorikexperten Lena Lid Falkman, forskare och lärare på Handelshögskolan i Stockholm, var det Ulf Kristersson (M) som vann söndagens debatt i SVT.

– Kristersson fick fram sina argument och sin politik utan att kidnappa debatten, och att han precis som Annie Lööf kan visa att de blir berörda av det som händer i samhället i dag, visar att de är människor, säger hon till Metro.

Förloraren i söndagens debatt var enligt Lid Falkman statsminister Stefan Löfven (S).

– Han behöver vara med mer där de andra är. Han tappar tråden tycker jag och pratar om fel saker, det har hänt även vid andra tillfällen, säger hon.

Under måndagen möttes de två statsministerkandidaterna Kristersson och Löfven igen, i Expressens ”duellen 2018”. Under debatten debatterades fyra ämnen: klimat, lag och ordning, sjukvård samt invandring och integration.

Under miljöfrågan var de två ledarna överens om att Sverige måste engagera sig mer ansvarsfullt i frågan, men däremot var de väldigt oense om vilken väg som är rätt för att nå målen.

Ulf Kristersson menade att regeringens fokus på flygskatt är fel väg att gå för att rädda klimatet.– En flygskatt som inte bekämpar utsläpp, utan resandet i sig, kommer inte på något sätt minska klimatutsläppen, säger Kristersson.Stefan Löfven menade att det vore märkligt om flygindustrin inte skulle betala för sina utsläpp, när andra industrier gör det.

Under debatten om lag och ordning kom partiledarna snabbt in på polislöner.

Moderaterna vill höja dessa med 3 000 kronor i månaden för att göra yrket mer attraktivt.

– Vi har lägre polistäthet än tidigare och gängbrottsligheten ökar. Jag är rädd att poliserna annars inte kommer klara sin uppgift. Vi måste visa att vi står bakom poliserna, säger Kristersson och tillägger att han även tror på hårdare staffsatser.

Enligt Löfven har poliserna redan har fått högre lön, med 1 800 kronor i månaden i genomsnitt. Han menade också att frågan har med samhällsklyftorna att göra.

– Vi har höjt straffen för grova vapenbrott. Men det här kräver också ett samhälle med mindre klyftor. Det handlar om att känna samhörighet och känna tilltro till samhället att man kommer in i ett jobb och inte i kriminalitet, säger Löfven.

Enligt honom är ojämlikheten en förklaring till den ökade brottsligheten. Han menade att det har en enorm betydelse om ungdomar inte kommer in på arbetsmarknaden, att det innebär att de lättare kan hamna i kriminalitet. Kristersson höll inte med och menade att för få tungt kriminella sitter inlåsta.

– Det beror inte på klyftorna i samhället. Poliserna vittnar om att de tar in personer som de måste lämna ut på gatorna igen. Vi måste få bort de tyngsta gängkriminella så de unga ute i samhället inte växer upp bredvid dem, säger Kristersson.

Löfven påpekade att vi har 98 procents beläggning i fängelserna nu.

– Nu sitter mycket av buset bakom lås och bom, säger Löfven.

När debatten kom till sitt tredje ämne, sjukvården, handlade det mycket om vårdköerna.

Det debatterades mycket om olika summor som de olika partierna vill lägga på vården och Kristersson nämnde kömiljarden som ett fungerande sätt. Löfven menade dock att det är mer personal som behövs för att kunna korta köerna och att Moderaternas kömiljard inte fungerade – i stället blev personalen bara stressad.

– Den ledde inte alls fel, säger Ulf Kristersson.

Duellens sista fråga var invandring och integration, något som Kristersson beskrev som ”en av Sveriges allra viktigaste frågor just nu”.

– Det kommer gå illa om det fortsätter komma 40 000 – 50 000 människor till Sverige. Det sliter isär samhällskontraktet och gör att folk tror att politikerna inte har koll längre, säger Kristersson.

Moderatledaren vill hitta en blocköverskridande kompromiss för långsiktig och hållbar lösning.

– Ingen av blocken kan lösa det själva, låta oss börja där så vi får en bas som sedan kan bli något bredare.

Stefan Löfven svarade att de enda de inte samtalar med är Sverigedemokraterna, och höll med Kristersson om en bred överenskommelse.

– Vi delar i grunden den uppfattningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro