ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Statsvetare om språkrören: Ovanligt att man uttalar sig så”

Ida Gustafsson · 18 Apr 2016
Uppdaterad 18 Apr 2016
Statsvetaren Marja Lemne säger att MP-språkrörens uttalanden är "ovanliga"

Statsvetaren Marja Lemne säger att MP-språkrörens uttalanden är "ovanliga" Foto: Stockholms universitet/TT


När Mehmet Kaplan avgick sa han att han hade språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romsons fortsatta förtroende. Enligt statsvetaren Marja Lemne kan Kaplankrisen skapa interna konflikter: Det kan spä på klyvningarna inom partiet”, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Under dagens möte med media ifrågasatte språkrören inte statsministerns beslut, men de försvarade Kaplan med orden ”vi har aldrig tvivlat” (Romson) och beklagade sig över att ”negativa bilden sätter sig” (Fridolin). – Det är väl ändå lite ovanligt att man uttalar sig så här som de har gjort. Men vi är ju inte så vana vid koalitionsregeringar. Det har förekommit petningar i Reinfeldts regering, efter valet 2010 var det ministrar som fick gå, som Mats Odell (KD), och jag kan inte påminna mig att Hägglund gick ut och uttalade sig på liknande sätt. Det brukar inte vara så här att man säger så, det är ett något annorlunda sätt att hantera frågan, säger statsvetaren Marja Lemne, som i slutet på 1900-talet hade uppdrag för Socialdemokraterna. LÄS MER: Kaplan-krisen i sex punkter Sättet som Miljöpartiet hanterat avgångsfrågan om Mehmet Kaplan kan komma att påverka partiet framöver, tror Marja Lemne: – Det kan spä på klyvningarna inom partiet, de motsättningar som finns i partiet. Det har varit påfrestningar tidigare när Miljöpartiet har fattat beslut som går stick i stäv mot partiets politik och vallöften. Och det här kan spä på de redan existerande svårigheterna, säger hon. – Partiledningen har en svår situation. Oavsett vad de tycker i sakfrågan, de kanske inte tycker att det är en stor sak med de olika middagarna och umgänget. Men de har att ta hänsyn till den interna opinionen och den verkar vara positiv till Kaplan. Det är inte lätt att vara kritisk, man riskerar att riva upp sår i partiet.LÄS MER: Åtta ministeravgångar genom tiderna  Hur väljarna kommer att påverkats av Kaplankrisen finns det i nuläget inga opinonsmätningar på. – Det man vill nu är att få fokus på sakfrågorna och hoppas att väljarna gör som de brukar när det gäller affärer, det klingar av. Det vet man i fråga om liknande kriser, säger Hinnfors. – Däremot är det viktigare att komma tillbaka till sakfrågan, det är ett större problem. Om man ser på vårbudgeten, där är det lite miljöfrågor, säger han.Politiskt omärkta statsvetaren Jonas Hinnfors tror att språkrören inte ville skapa interna konflikter: 

Jonas Hinnfors
Jonas HinnforsFoto: Göteborgs universitet
klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro