ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Statsvetare: Orealistiskt att SD skulle bilda regering med M och KD

Aron Andersson · 28 Nov 2015
Uppdaterad 28 Nov 2015

Foto: TT / Montage


Jimmie Åkessons förslag om att låta SD bilda regering tillsammans med M och KD är helt orealistiskt” enligt statsvetare Ulf Bjereld. ”Det är en symbolpolitisk gest från hans sida”.

klar

Artikellänk är kopierad

Just nu pågår Sverigedemokraternas landsdagar i Lund och där har partiledaren Jimmie Åkesson föreslagit att bilda regering tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Det är helt orealistiskt. Det finns varken inom M eller KD en politisk vilja att plötsligt bryta den isoleringsstrategi som finns mot SD. De politiska förutsättningarna finns inte, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och socialdemokrat, till Metro.

– Han vill visa statsmannaskap och en vilja att ta ansvar. Men han vill också markera att det finns en samsyn mellan SD och den riktning som delar av KD och M:s politik i flyktingfrågan innebär.

►LÄS MER: Åkesson vill regera med M och KD

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra har nu nobbat Åkessons invit.

– Sverige behöver både ansvarsfullt ledarskap i dag och reformer för ett starkare Sverige i morgon. Sverigedemokraternas politik och agerande fördjupar utanförskapet och underblåser otryggheten, säger hon till TT.

►LÄS MER: Sex förslag till SD:s landsdagar – om pilbågar, IS och telefonförsäljare

Även Kristdemokraterna säger nej till förslaget. I ett sms till Aftonbladet skriver partisekreteraren Acko Ankarberg:

”Det är inte aktuellt att sätta oss i regering med SD, vi kommer att söka stöd för en alliansregering. SD:s isolationsistiska politik skulle få mycket negativa konsekvenser för svensk ekonomi och säkerhetspolitik”

Ulf Bjereld utesluter dock inte att vissa partier kan komma att ta hjälp av Sverigedemokraternas politik i framtiden. 

– Det beror på vad man menar med att komma överens. Det är inte så att de för samtal, men det kan hända att vissa partier frestas väga in SD:s ställningstagande när man formulerar ett förslag, utan att säga något utåt. Det sker då ingen samverkan men man sneglar ändå på dem. Det skulle kunna hända.

►LÄS MER: Här skyddas SD-mötet med taggtråd

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro