ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Statsvetare: Så påverkar uppgörelsen svensk politik

Fredrik Hielscher · 27 Dec 2014
Uppdaterad 27 Dec 2014

Foto: Henrik Montgomery / TT


klar

Artikellänk är kopierad

Uppgörelsen mellan regeringen och de fyra borgerliga partierna innebär att SD:s inflytande i svensk politik minskar rejält, säger statsvetaren Jenny Madestam vid Stockholms universitet.

– Med den här uppgörelsen har de vridit vapnen ur händerna på Sverigedemokraterna när det gäller budgetomröstningar och regeringsbildningar. 

Fram till dess att vårbudgeten kommer att läggas fram i april i år kommer regeringen att fortsätta verkställa alliansens budget. Men enligt den uppgörelse som regeringen och allianspartierna nu har kommit överens om kommer de borgerliga oppositionspartierna att lägga ner sina röster. 

– Det innebär att spelreglerna är tryggt på plats för regeringen och oppositionen. Det är också ett sätt att sidsteppa SD, säger Jenny Madestam.

Hon påpekar också att Sverigedemokraterna inte nämndes under lördagens presskonferens.

– Det visar verkligen att man ser SD som en kris för svensk politik som gör att man får ta till med kraftvapen, säger Jenny Madestam.

Hur kommer SD agera nu när deras inflytande i riksdagen har kringskurits?

– De kommer argumentera för att de stängs ute och att de etablerade partierna inte vill prata om de frågor som SD tycker är viktiga. De kommer att försöka stärka sin martyrroll. 

Att utbrytningar ur budgeten ska inte vara möjliga, ser hon också som en seger för Alliansen i förhandlingarna.

Överenskommelsen innebär också att frågorna om försvaret, energin och pensionerna kommer att fattas över blockgränserna. 

– Det är egentligen inget nytt förutom att Miljöpartiet får vara med i mötena när det gäller pensionsfrågan, säger Jenny Madestam.

Vad vinner då de borgerliga partierna på uppgörelsen?

– De vill inte ha ett nyval. Alliansen kan hamna i en minoritetsregering själva i valet 2018 och det här är ett sätt att lägga grunden för det nu. 

Att de nu kommer att släppa fram en statsministerkandidat från den största partikoalitionen är inget nytt utan har snarare varit praxis länge i svensk politik, menar Jenny Madestam. 

Vänsterpartiet är inte med i den här uppgörelsen. Hur kommer de att agera nu?

– Jag tror inte att Vänsterpartiet kommer inte att obstruera eller uttala sig negativt om detta.  Vänsterpartiet kommer att vara nöjda med att de kommer att finnas med i budgetförhandlingarna under våren. De kommer ju också att ha goda förutsättningar att få igenom sina förslag om alliansen nu kommer att lägga ner sina röster, säger Jenny Madestam .

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Hielscher
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro