ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Statsvetare: Makten ligger hos Vänsterpartiet

Linnea Bergman, Fredrik Samuelson · 13 Jan 2019
Uppdaterad 14 Jan 2019
Marja Lemne, doktor i statsvetenskap och universitetslektor vid Södertörns högskola och Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Marja Lemne, doktor i statsvetenskap och universitetslektor vid Södertörns högskola och Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Foto: Privat/TT


I och med överenskommelsen mellan C, L, S och MP blir Stefan Löfven statsminister om Vänsterpartiet säger ja eller lägger ner sina röster i omröstningen i riksdagen. Den slutliga makten ligger nu hos Vänsterpartiet”, säger statsvetaren Marja Lemne.

klar

Artikellänk är kopierad

M, KD och SD har tillsammans 154 mandat i riksdagen. För att kunna rösta nej till Löfven i en omröstning behöver de Vänsterpartiets 28 mandat.

– Man har tydligen räknat kallt med att V alltid stödjer en socialdemokratisk statsministerkandidat. Men det är inte självklart nu, säger Marja Lemne, doktor i statsvetenskap och universitetslektor vid Södertörns högskola.

Hon menar att om Vänsterpartiet släpper fram en S-MP-regering så kan partiet samtidigt utsättas för en svekdebatt.

– Det är så mycket av den här överenskommelsen som inte bara går emot den traditionella ideologin och partiprogrammet för Socialdemokraterna, utan i än högre grad även för Vänsterpartiet.

Statsvetaren Marja Lemne tror även att den regeringslösningen skulle kunna bli ännu svagare än den regering vi haft under den här mandatperioden.

– Att få två samarbetspartier utanför regeringen, L och C, plus V att hålla ihop för att få majoritet gentemot övriga partier kommer ju att bli väldigt knepigt. Många hade stora förhoppningar för fyra år sedan med DÖ-överenskommelsen och den höll ju knappt ett år. Min bedömning är att det här blir ännu svårare och att det blir en svagare regering den här mandatperioden än den förra.

LÄS MER
Lista: De kan bli ministrar i en S-MP-regering
Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet. Foto: TT.
Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet. Foto: TT.

Om extraval: ”Garanterar inte nya röster”

Enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är alternativen för V osäkra.

– Om V släpper fram Löfven är det svårt se att V kommer få något särskilt inflytande över sakfrågor eller budget framöver. Teoretiskt kan ju V ställa sig bakom M-, KD- och SD-förslag men det är knappast troligt.

Samtidigt är det inte säkert att ett extraval gynnar partiet.

– Om MP åker ur kan det mycket väl bli så att Alliansen blir större än de rödgröna och då kommer sannolikt C och L rösta för Kristersson. Det kan vid ett extraval bli så att V vinner röster från S men att inget annat händer. Om ett försvagat S då avstår från ny överenskommelse med C, L och MP kan C och L åter börja snegla mot M och KD, eller så blir det ny uppgörelse mellan S, MP, C och L, säger Jonas Hinnfors.

– Om V i stället sitter still i båten kan partiet under hela mandatperioden driva kraftfull oppositionspolitik. Gång på gång kommer delar av uppgörelsen mellan S, MP, C och L att aktualiseras när de olika utredningarna sätts i gång respektive presenterar sina förslag och sen tas upp i riksdagen. Därmed kan V kontinuerligt hålla politiseringen mot S levande.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro