ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Statsvetaren: Därför är bilden på kvinnliga politiker i slöja missvisande

Aron Andersson · 12 Feb 2017
Uppdaterad 12 Feb 2017

Foto: TT / Skärmdump / Montage


Varför har svenska handelsministern Ann Linde slöja på sig när både Storbritanniens Theresa May och Tysklands Ursula von der Leyen vägrar? Den frågan ställs just nu i sociala medier. Men bilden är missvisande, menar statsvetaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Bilden är i själva verket ett kollage med tre bilder av kvinnliga politiker i möten med andra länders ledare. En av bilderna föreställer Storbritanniens premiärminister Theresa May i ett möte med Irans president Hassan Rouhani. Hon har ingen slöja på sig.

Nästa föreställer Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen vid sidan av Saudiarabiens kronprins Mohammad bin Salman Al Saud. Inte heller hon bär någon slöja.

Den tredje bilden föreställer Sveriges handelsminister Ann Linde under det pågående statsbesöket i Iran. Till skillnad från exemplen ovan har Linde valt att bära slöja.

LÄS MER: Det här är skillnaden mellan hijab, niqab och chador

Bland annat Liberalernas partiledare Jan Björklund retweetade bilden som spreds under helgen och skrev ”Besvikelse.”

Men många har noterat att bilderna är tagna i olika sammanhang. Den första bilden, på Theresa May, är tagen i New York, under ett besök i FN-skrapan. Bilden på Ursula von der Leyen är tagen under ett statsbesök i Saudiarabien.

Och bilden på Ann Linde är alltså tagen under regeringens statsbesök i Iran.

–  Det är ingenting jag tycker om men det är lag i Iran på att kvinnor måste bära slöja. Man kan knappast komma hit och bryta mot lagarna så jag insåg att jag måste följa det, har Ann Linde själv sagt till Expressen.

LÄS MER: Så tar kvinnor i Iran av sina slöjor i protest – hyllas på nätet

Inga Brandell är professor i statsvetenskap vid Södertörns högskola med Mellanöstern som specialområde, och enligt henne är det stor skillnad på att bära slöja i de olika situationerna. Särskilt bilden från New York tycker hon blir märklig i jämförelsen.

– Det är en artighet i Iran. Alla utländska kvinnor gör det och alla iranska kvinnor gör det. Men det finns ingen anledning att göra det i FN eller New York. Där befinner man sig inte i ett iranskt, kulturellt, religiöst, politiskt sammanhang. Där befinner man sig på en internationell, möjligtvis amerikansk, arena, säger hon.

Den som först spred bilden var Gulan Avci, liberal ledamot i Stockholms kommunfullmäktige. Metro har sökt henne för en kommentar, men hon har redan försvarat bilden på Twitter: ”Har inte skrivit var bilderna tagits utan hur olika politiker för sig i möte med dessa extremister”.

LÄS MER: Ett Iran som handlar med omvärlden är bättre än ett som vill förgöra den

Jan Björklund försvarar också bilden.

– Den visar att det går att umgås med ledare från arabvärlden utan att bära slöja, det är poängen, och då kan man träffas på andra platser än i Teheran om man inte vill bära slöja, säger han till Metro.

Du förespråkar inte att Ann Linde skulle ha protesterat genom att inte bära slöja?

– Såhär, det är en variant, och det är klart, om man vill ha ett handelsavtal och det inte fungerar att göra så, då kan man tänka sig att skriva under på en annan plats.

LÄS MER: Stefan Löfven, ditt Iranbesök normaliserar diktaturer

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro