ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Statsvetaren: Därför vinner SD på ett nyval

Karolina Skoglund · 18 Sep 2014
Uppdaterad 18 Sep 2014

Än så länge syns ingen ljuspunkt i kaoset vad gäller regeringsbildning. Och samtidigt som de etaberade partierna inte kan komma överens spänner Sverigedemokraterna sin båge. "SD har mest att vinna på nyval", säger statsvetaren Jonas Hinnfors. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jimmie Åkesson (SD) och talmannen Per Westberg (M).
Jimmie Åkesson (SD) och talmannen Per Westberg (M).Foto: TT

Talmannen Per Westerberg (M) inledde i dag arbetet med att ta reda på hur partierna i riksdagen ser på regeringsbildning och den kommande höstbudgeten. Men det fick knappast kaoset att se ljusare ut. Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson berättade bland annat att de kan tänka sig att fälla en rödgrön budget och tvinga fram ett nyval. Vidare sa Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt att de kommer att lägga ned sina röster i omröstningen om Löfven ska få bilda regering.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att ett nyval främst skulle kunna gynna Sverigedemokraterna. – De etablerade partierna hinner inte lägga fram några förslag som skulle kunna leda till att de som gått till SD känner ny framtidstro inom något annat parti. I stället kan SD säga att de andra har misslyckats och presentera sig själva som stabila genom att glida på sin framgångsvåg, säger han.

Det som talar emot Sverigedemokraterna vid ett nyval är, enligt Hinnfors, om väljarna i stället väljer att gå tillbaka till det de röstade på innan de gick över till Sverigedemokraterna, vilket till störst del är Socialdemokraterna och Moderaterna. – Det finns så klart de som röstat på SD som inte är intresserade av regeringskaos, som alltså kan ändra sig vid nyval. Men jag tror ändå att SD som har mest att vinna på detta. Det beror lite på hur de spelar sina kort. Om de till exempel visar tecken på statsmannaskap nu kan de ha mycket att vinna.

Jenny Madstam, statsvetare verksam som universitetslektor vid Stockholms universitet, tror, till skillnad från Hinnfors, att det snarare är något av regeringspartierna som skulle vinna mest på nyval.  – Socialdemokraterna eller möjligtvis Moderaterna. Problemet är att inget av de partierna gjort ett bra val. Därför skulle det vara väldigt riskabelt. Det största problemet med ett nyval är att det skulle bli ett lägre valdeltagande och då i sig väcks ju problemet: vad är det för folkvilja som kommer fram egentligen?

Senast vi hade ett nyval var år 1958.

►LÄS MER: Statsvetarens dom: Därför är Alliansen dödsdömd.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro