ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Statsvetaren om Alliansens kris: Farligt att verka splittrade

Gustaf Larsson · 2 Jul 2018
Uppdaterad 3 Jul 2018
Alliansens tycks oense inför en kommande regeringsbildning.

Alliansens tycks oense inför en kommande regeringsbildning. Foto: TT


Turbulensen kring Alliansen fortsätter, bland annat genom ett öppet bråk mellan Annie Lööf och Sara Skyttedal. "Det finns inget som är så farligt för Alliansen som att verka splittrade", säger statsvetaren Cecilia Garme till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Det har stormat kraftigt kring allianspartierna den senaste veckan.

Så sent som i helgen dödsförklarades hela samarbetet av KD:s förre pressekreterare. Detta efter att Alliansen sades vara överens om att öppna upp och ge viktiga poster i riksdagens utskott till Sverigedemokraterna.

Ett utspel som slutade med stor förvirring och ett öppet bråk mellan partierna.

Farligt med splittring

Cecilia Garme, politisk journalist och doktor i statsvetenskap, menar att krisen är påtaglig, men att det är för tidigt att döma ut Alliansen.

– Allting händer så fort i en valrörelse, så det blir snabbt upphetsade tonlägen. Särskilt under Almedalen. Men det är klart att det som har hänt de senaste dagarna inte är bra för Alliansen, de har uppförsbacke just nu, säger hon till Metro.

Samtidigt menar hon att inget är så farligt för Alliansen som att verka splittrade.

– Splittringen förföljde de borgerliga partierna under större den av 1900-talet, först i och med att Alliansen skapades 2004 bröts den ”förbannelsen”. Men det kan alltid hända igen. Därför får tumultet kring utskottsposterna stor symbolisk betydelse, fortsätter hon.

Skyttedal och Lööf i Twitter-bråk

Lagom till Almedalsveckans första dag gick Sara Skyttedal (KD) ut på Twitter och ifrågasatte Annie Lööfs (C) roll som ledare efter den senaste tidens händelser. ”Finns det verkligen en stabil ledning i Centerpartiet?”, ställde sig Skyttedal frågande.

Efter en lång diskussion om huruvida Centern tänker ge Socialdemokraterna veto i en framtida regering, svarade Lööf:

”Ditt attityd Sara är inte direkt allianssammanhållande. C är det enda alliansparti som ligger tydligt över valresultatet och vi har störst potential i alliansen att få nya väljare över blockgränsen. Nu får vi se till att alla 4 gör bra val! En alliansregering, utan SD-samarbete”, skrev Annie Lööf på Twitter.

Kristersson: Kommer inte regera med SD

När Ulf Kristerssons under söndagen äntrade Almedalsscenen för att hålla sitt partiledartal hade han en kris inom Alliansen över sig. Under talet valde han att nämna den senaste tidens spekulationer kring huruvida de kommer att samarbeta med SD eller inte, i en framtida regering.

– Vi kommer inte att regeringsförhandla eller regera med Sverigedemokraterna. Inte i något annat parti säger så många så ofta så horribla saker som i Sverigedemokraterna, sa han och fortsatte:

– Sverigedemokraternas vice talman ifrågasätter gång på gång om judar och samer är svenskar, sa M-ledaren från scenen.

Läs Sara Skyttedals och Annie Lööfs diskussion nedan.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro