ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Statsvetaren om januariavtalet: "Det kan gunga till ordentligt"

Anton Gustafsson · 7 Feb 2019
Uppdaterad 7 Feb 2019

Frågorna efter Jan Björklunds avgång är många. Hur januariöverenskommelsen ska överleva är en. Statsvetarna Marja Lemne och Svend Dahl svarar på frågor om hur Liberalerna ska gå vidare nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Usla opinionssiffror och ett splittrat parti – det är ingen lätt situation som Jan Björklund lämnar till sin efterträdare. Spekulationerna om vem som kan tänkas ta över efter Björklund är i full gång. Många i Liberalerna var kritiska mot att släppa igenom Stefan Lövfen som statsminister. Några av de mest högljudda kritikerna är nu några som nämns i diskussionerna att ta över partiledarposten.

– Beroende på vem det blir kan det gunga till ordentligt under den här överenskommelsen, säger Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola.

.

Marja Lemne. Bild: Privat.Hur menar du med att det kan gunga till? 

– Det kan leda till en betydligt hårdare granskning av regeringen att de ska följa de 73 punkterna i överenskommelsen till punkt och pricka. Följden av det kan bli att allting tar längre tid och det kan kanske leda till konflikter, säger Marje Lemne.

Kan januariöverenskommelsen rasa ihop på grund av det här? 

– Nej den kommer inte att spricka direkt. Men om det var en svajig överenskommelse från början blir det knappast mindre svajigt om de väljer en Lövfenkritisk partiledare.

SVT publicerade i veckan en opinionsmätning där Liberalerna fick 2,7 procent. Det betyder att partiet har tappat varannan väljare sedan valet enligt mätningen som gjordes av Novus.

– Ända sedan Jan Björklund tog över har partiet backat och nu är opinionssiffrorna historiskt dåliga, säger Marja Lemne.

Svend Dahl är statsvetare och jobbar på den liberala nyhetsbyrån. Han tror inte att Björklunds avgång kommer att påverka januariavtalet.

– Kortsiktigt kommer det inte betyda någonting. Även de Liberaler som var emot det från början har sagt att det beslutet gäller. Däremot om partiet fortsätter ha dåliga opinionssiffror om ett halvår, då kommer frågor ställas om samarbetet med Socialdemokraterna var en sådan bra idé, säger Svend Dahl.

Svend Dahl. Bild: TT
Svend Dahl. Bild: TT

Hur illa ute är Liberalerna? 

– Även om det här bara var en mätning ingår den i ett mönster som har pågått de senaste månaderna. Problemet grundar sig i att Liberalerna har väljare som vill ha en borglig statsminister men partiet valde att samarbeta med Socialdemokraterna. Liberalerna har väldigt många aktiva medlemmar som är mer vänsterinriktade medan väljarna är borgerliga, den konflikten måste Liberalerna lösa om de vill vända opinionssiffrorna, säger Svend Dahl.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro