ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Statsvetaren om Sabuni: "Önskan att bryta med det gamla"

Anton Gustafsson · 11 Apr 2019
Uppdaterad 11 Apr 2019
Nyamko Sabuni blir den första att ge sig till känna som kandidat till partiledarposten i Liberalerna.

Nyamko Sabuni blir den första att ge sig till känna som kandidat till partiledarposten i Liberalerna. Foto: TT


Nyamko Sabuni är den första att ge sig in i racet om partiledarposten för Liberalerna. Statsvetaren Svend Dahl menar att Nyamko Sabuni vore en helt ny väg att gå efter Jan Björklund. "Det kan finnas en önskan att bryta med det gamla", säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Nyamko Sabuni har länge setts som en av favoriterna och under torsdagen meddelade hon i partitidningen NU att hon blir den första att ge sig till känna som kandidat. Liberalerna har de senaste månaderna plågats av dåliga opinionssiffror och i många av mätningarna ligger partiet under riksdagsspärren. Därför kan man tänka sig att det skulle vara avskräckande att ta över ett parti som går så dåligt i opinionen. Men Sven Dahl, statsvetare och chefredaktören på Liberala Nyhetsbyrån, tror att Liberalernas dåliga form kan vara till Sabunis fördel.

– De dåliga opinionssiffrorna talar för henne, och det kan finnas en önskan att bryta med det gamla hos vissa Liberaler. Många vill ha en kandidat som ger partiet lite stjärnglans och får Liberalerna att sticka ut. Vissa inom Liberalerna tror att Nyamko Sabuni kan göra för Liberalerna vad Ebba Busch Thor gjorde för Kristdemokraterna, säger han.

Statsvetaren Svend Dahl håller ändå Erik Ullenhag som favorit, trots Sabunis kandidatur. Bild: TT.
Statsvetaren Svend Dahl håller ändå Erik Ullenhag som favorit, trots Sabunis kandidatur. Bild: TT.

Nyamko Sabuni är en erfaren politiker som var minister i Fredrik Reinfeldts första regering 2006.

– Hon var väldigt tidig med att identifiera integration som ett av de stora samhällsproblemen vi har i dag. Att hon var först med det har gett henne en väldig status i politiken än i dag, säger Svend Dahl.

Längst ute till höger står Nyamko Sabuni som nytillträdd integrations- och jämställdhetsminister 2006. Bild: TT.
Längst ute till höger står Nyamko Sabuni som nytillträdd integrations- och jämställdhetsminister 2006. Bild: TT.

Vilka är hennes andra hjärtefrågor? 

– På senare år han hon blivit allt mer profilerad i miljöfrågan. Jag skulle säga att hennes kandidatur vilar på två ben, integration och miljöfrågor. Hon anser att det är två ödesfrågor som Liberalerna måste vara relevanta i för att vända opinionen.

Det andra namnet som det pratas mycket om är Erik Ullenhag. Enligt Svend Dahl är han fortfarande favoriten till partiledarposten, om han ställer upp. Skillnaderna mellan Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni är tydliga och är ett tecken på delningen som finns inom Liberalerna.

– Erik Ullenhag är Jan Björklunds kandidat medan Sabuni var för att bilda en alliansregering med stöd av Sverigedemokraterna. Så delvis är konfliktlinjerna de samma som finns i övriga partiet, säger han.

Hur stor är chansen att Nyamko Sabuni blir partiledare i slutändan? 

– Det finns några olika faktorer som spelar in. Ställer Ullenhag upp, vilket inte alls är säkert, får han betraktas som favorit. En annan faktor är EU-valet. Om Liberalerna gör ett dåligt val kan man tänka sig att viljan efter något helt nytt i partiet ökar. Då skulle Nyamko Sabunis chanser öka i takt med det, säger Svend Dahl.

pil
Nyamko Sabuni

Bakgrund: Född 1969 i Bujumbura i Burundi, kom som flykting till Sverige som tolvåring med sin familj.

Nuvarande arbete: Hållbarhetschef på ÅF.

Bakgrund i Liberalerna: Riksdagsledamot 2002-2006, integrationsminister 2006-2010, jämställdhetsminister 2006-2013, biträdande utbildningsminister 2010-2013. Sabuni lämnade regeringen på egen begäran i januari 2013, och därmed lämnade hon också sin riksdagsplats.

Källa: Källa: NU

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro