ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Statsvetaren om tårtattacken: Sällsynt att sånt här får effekter på väljarnivå”

Clarence Frenker · 6 Nov 2013
Uppdaterad 6 Nov 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Tårtattacken mot Jimmie Åkesson kommer inte få någon större effekt på partiets väljarstöd.

Det hävdar statsvetaren Magnus Hagevi vid Linnéuniversitetet i Växjö.

– Det kanske är så att det här är en viktigare sak för dem själva för att stärka ”vi”-känslan bland medlemmar och aktivister, säger han.

Det var i samband med en boksignering vid Nytorget på Södermalm i Stockholm i går kväll som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson attackerades med en tårta.

Händelsen har uppmärksammats stort och bland annat fått SD:s partisekreterare Björn Söder att rikta vass kritik mot polisen.

Men enligt statsvetaren Magnus Hagevi vid Linnéuniversitetet i Växjö kommer den enskilda incidenten inte få någon större effekt bland väljarna.

– Jag skulle säga att det är att sällsynt att sådant här får effekter på väljarnivå. Politiska skandaler för enskilda partier brukar var snabbt övergående, säger Magnus Hagevi.

Tårtattacken är en av flera attacker mot partiets medlemmar som uppmärksammats på kort tid.

Enligt Magnus Hagevi har SD en tradition av att själva lyfta fram sin egen roll i händelserna – vilket sannolikt även kommer ske i det här fallet men inte i lika stor utsträckning, menar han.

– Sverigedemokraterna har ju en bild av sig själva att de är annorlunda än andra partier och särbehandlas negativt. Även om den här händelsen är en enkel form av våldsutövning så är det en våldsutövning. Däremot finns det ett inslag av kränkning och genans i att få en tårta i ansiktet så kanske finns det ett visst motstånd i att prata om det, säger Magnus Hagevi.

Han tror dock att tårtningen kan få effekter internt inom det egna partiet.

– Det kanske är så att det här är en viktigare sak för dem själva för att stärka ”vi”-känslan bland medlemmar och aktivister.

LÄS MER: Tårtkvinnan talar ut

LÄS MER: Andra kända tårtattacker

LÄS MER: SD själva bakom filmen

LÄS MER: 60-årig kvinna bakom tårtattack

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro