ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Statsvetarna: Därför är Alliansen dödsdömd

Karolina Skoglund · 17 Sep 2014
Uppdaterad 17 Sep 2014

Kommer Alliansen att låta sig splittras för att Löfven ska kunna bilda en regering och därmed undvika kaos nyval? Ja, tror statsvetarna Jenny Madestam och Jonas Hinnfors. Det här är varför. 

klar

Artikellänk är kopierad

Alliansen på Maramö 2013.
Alliansen på Maramö 2013.

1. Reinfeldts avgång. – Det är ganska troligt att Alliansen lossar på tygeln nu. Jag tror att man kommer att lägga fram en gemensam budget. Därefter tror jag att samarbetet kommer att läggas på is. Det är en naturlig konsekvens av Fredrik Reinfeldts avgång, eftersom han varit motorn i Alliansen, säger Jenny Madestam, universitetslektor på statsvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet.

2. Moderaternas nya partiledare. – Det beror lite på vem som blir partiordförande. Men det har funnits ett missnöje med Moderaternas utveckling inom partiet. Man har tyckt att de blivit för liberala. Det har nödvändigtvis inte handlat om Reinfeldt, men det är han som tvingat fram det genom samarbetet som Alliansen innebär. Om de ska bli mer som Moderaterna var förr kan det bli svårt att komma överens med de andra partierna i Alliansen. Och om de blir som det gamla Moderaterna hänger på vem som blir ny partiledare, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

3. Egenintresse.  – Partier är egenintresserade och man vill ha inflytande i svensk politik. Det får man endast genom att vara med i regeringspolitiken. Ju mer slak Alliansens tygel blir, desto mer öppnas möjligheterna att faktiskt förhandla med Löfven, säger Jenny Madestam.

4. Sverigedemokraternas rekordval.  – Om man menar allvar med att utestänga Sverigedemokraterna så står man ju där. Ska man få en stabil regering så kan inte Alliansen vara kvar i sin nuvarande form, utan måste samarbeta med någon sorts rödgrön variant, säger Jonas Hinnfors.

5. Centerpartiets förflutna.  – De har ju erfarenhet av samarbete med Socialdemokraterna historiskt, och flera ser det som något positivt eftersom den falangen finns inom partiet. Inom partiet tror jag därför inte att det finns någon enhetlig inställning till att man ska hålla sig så långt bort från Socialdemokraterna som möjligt. Den interna opinionen måste Annie Lööf också förhålla sig till.

… och vad talar för att de inte kommer att splittras?

Jonas Hinnfors: Ur forskningssynpunkt finns det en risk när partierna hamnar för nära varandra. Det kan hota alla de etablerade partierna och kan innebära att man försöker öka vänster-höger-konflikten. Så även om Alliansen splittras tillfälligt ska man nog inte utesluta att de sluter sig lagom till 2018.

Jenny Madestam: Det finns en stolthet samt en stark övertygelse om att det här projektet också är det bästa. Samtidigt finns det också lite skadeglädje över att Löfven får reda ut det här nu när han försatt sig i den här situationen själv. Just nu tycker jag att det svajar på de här olika benen: Å ena sidan pekar man finger och säger ”ha ha”. Å andra sidan vill man ju faktiskt hjälpa till att ta ansvar för Sverige. Varken FP eller C har något intresse av att vara de som förstör. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro