ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Steakhouse som blivit en klassiker

Jonas Cramby · 17 Okt 2013
Uppdaterad 19 Dec 2016
På den numera klassiska köttkrogen Vassa Eggen möts businessmänniskor, hipsters och jobbgäng för att äta grillat. 

På den numera klassiska köttkrogen Vassa Eggen möts businessmänniskor, hipsters och jobbgäng för att äta grillat.  Foto: Urban Brådhe


Vassa Eggens sorlande energi ger krogkritikern Cramby New York-vibbar. Köttmässigt ligger de dock lite efter de riktiga hängmörningsnördarna.

klar

Artikellänk är kopierad

KROG: Steakhouse som blivit en klassikerJospergrillen.
KROG: Steakhouse som blivit en klassikerJospergrillen.Foto: Urban Brådhe
Short ribs.
Short ribs.Foto: Urban Brådhe

RECENSION: Vassa Eggen

Sakta men säkert har Vassa Eggen ändrat karaktär över åren. Från att ha varit en småtrendig föregångare till alla de köttkrogar som började dyka upp för ett par år sedan till att nästan ha börjat erövra en klassikerstämpel. Den populära, stimmiga baren är kanske orsaken till att de flesta besök men att glida in i restaurangdelen en tisdagskväll och finna hela matsalen proppfull med businessmänniskor, hipsters och jobbgäng som dricker dry martinis och äter grillat kött får i alla fall mig att tänka på ställen som Peter Luger eller Keens i New York.

Vassa Eggen kanske inte riktigt har samma slags traditionella tyngd som dessa ställen – men de har definitivt den sorlande, uppsluppna energin hos ett äkta steakhouse. Stort plus för det.

Rent köttmässigt ligger de ett par hack under hängmörningsnördarna på AG och tryne till knorrhedonisterna på Djuret. I utnämningen Årets köttkrog 2013 hamnade de följdaktligen på en hedervärd tredjeplats efter dessa båda kötthus – något som jag inte kan invända någonting emot.

Till skillnad från de båda andra krogarna tillagas dock Vassa Eggens kött på en så kallad Jospergrill. En svindyr kolgrill som blir het som smält lava och såväl garanterar att grillkockens ögonbryn hålls välansade som att köttet får en perfekt brynt yta där den så kallade maillardeffekten producerar alla de smakämnen som är så oemotståndliga för alla oss grillatfans.

Lite konstigt då att mitt middagssällskaps utskurna Nebraska-biff har en riktigt fegt grillad skorpa och att det fattas ett par tusen smakämnen för att den riktiga maillardkicken ska infinna sig – särskilt i jämförelse med den köttbit som jag precis har fått in. Oj, vad mitt middagssällskap suktar. Jag har nämligen beställt short ribs. Förmodat förkokade sous-vide och sedan avslutade i Jospern är det den perfekta kombinationen av sönderfallande, smakrikt och kladdigt, knaprigt. Tillsammans med coleslaw, salsa fresca, en bbq-sås och potatis är det en rent sublim kötträtt.

Enda invändningen är att röksmaken sitter i såsen, och inte i köttet som det skulle ha gjort i en äkta BBQ – men vem fan pallar va petig när det är så här gott?

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro