ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stearin – en oas för åldrande hipsters

Carl Reinholdtzon Belfrage · 6 Dec 2012
Uppdaterad 6 Dec 2012

Foto: Henrik Brunnsgård


Stearin är perfekt för majornahipsters som inte vet var de ska ta vägen längre. Här dukas det upp med både feststämning och goda råvaror.

klar

Artikellänk är kopierad

Honung för mathipsters.
Honung för mathipsters.

Det kommer en dag i en indiehipsters liv då blicken från flickan eller pojken på andra sidan baren inte är av välmening. Det handlar inte längre om en blick fylld av nyfikenhet, värme eller spännande flört. I stället är blicken till bredden fylld av avsmak, vånda och förskräckelse. I bästa fall förvåning. Blicken säger ”Du kunde lika gärna vara min förälder, vad gör du här?” Eller ”Tittar du hit en gång till ringer jag polisen”.

Man är på fel ställe vid fel tidpunkt i livet. Det är helt enkelt dags att skaffa sig en jävligt bra advokat eller uppdatera sig rent krogantropologiskt. Lämna ungdomen på, låt säga, Jazzhuset ifred och gå vidare. Denna nya fas i en indiehipsters liv kan vara karg och hård. Vissa klarar inte av omställningen och hittar sig själva i ett husband till ”På spåret”. Andra bygger en identisk kopia av Uppåt Framåt i källaren och låser in sig med en John Wigelius-docka i naturlig storlek i papier-maché.

Men den mest hälsosamma lösningen konstruerade familjen Näslund på Tredje Långgatan 8. De kallade det Stearin och det blev räddningen för en generation åldrande, förvirrade hagaindianer, majornahipsters och linnébor. Stearin blev ett indievärldens Carema – den perfekta blandningen av rock, sprit och sex. Eller kanske mer Ebbot än sex, om vi ska vara ärliga.

Jag och min gode vän Wilhelm, båda sedan många år inlagda på Stearin, börjar naturligtvis med råbiffen. Det intressanta med en sådan enkel rätt som en råbiff är att den kan smaka på tusen olika sätt, var restaurang har sin version, min favorit är fortfarande Stearins – kall och krämig från innanlår av mager nöt och med klassiska tillbehör. Sedan ankleverterrin med brioche och portvinskokta körsbär. Ordinär, men trevlig.

Kvällens favorit blir ett rosastekt ankbröst som serveras med rostad blomkål. Bra råvara. Perfekt stekt. Och det är många krogar i stan som kan skryta med en härligt livlig krogstämning, men få har maten och kökskänslan också. Stearin tillhör dessa få. De kan leverera en fest samtidigt som matens kvalitet garanteras. Stearins råvaror, från kött till grönsaker, hämtas från små ekologiska gårdar.

Och menyn skiftar ofta. Det kan röra sig om lamm från Brännö (från den bästa leverantören som de exklusivt delar med Kock&Vin) eller grönsaker från fantastiska Ugglarps. Och till detta väl utvalda viner. Ingen tjock lunta med skrytviner (som sällan finns när man frågar), utan ett självsäkert, personligt urval. Det enda jag kan sakna är friska, grumliga, ofiltrerade naturviner. Det skulle passa här.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro