ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stefan, 20, har redan doktorerat: Jag har alltid varit väldigt snabb

Mikael Johansson · 20 Apr 2016
Uppdaterad 20 Apr 2016

Redan när Stefan Buijsman var 15 år hade han klarat av gymnasiet och började på universitetet. Nu fem år senare har han en doktorsexamen i filosofi från Stockholms universitet.

klar

Artikellänk är kopierad

I september 2014 flyttade Stefan Buijsman från Nederländerna till Sverige för att doktorera i filosofi. För en vecka sedan,1,5 år senare, blev han helt klar och kan nu titulera sig doktor i filosofi. Att doktorera brukar vanligtvis ta 4-6 år.

– Jag har alltid varit väldigt snabb, redan när jag var fyra år och började skolan hoppade jag över en klass, säger Stefan till Metro.

Som 15-åring blev Stefan klar med gymnasiet och han hade då samtidigt började ta kurser på universitetet. Intresset för matematisk filosofi kom efter gymnasiet.

– Jag blev väldigt intresserad av filosofi och frågor om hur vi lär oss matematik och hur matematik fungerar, säger han.

Att han är så ung i jämförelse med andra doktorer ser han inte som något problem.

– När jag har doktorerat har det inte varit några större skillnader, folk behandlar mig som alla andra, säger han och berättar att han undervisade på universitetet redan när han började där 15 år gammal – och att folk alltid respekterat honom.

– Antagligen eftersom jag undervisar om saker som jag vet mer om än studenterna, säger han.

Hur kommer det sig att du lär dig så snabbt?

– Jag vet faktiskt inte varför, ibland frågar jag mig varför alla andra är så långsamma, säger han med ett leende.

Stefan Buijsman har nu fått en forskartjänst på Stockholms universitet och kommer därför stanna i Sverige och Stockholm i minst tre år.

– I framtiden blir jag förhoppningsvis professor och får fortsätta göra det jag verkligen älskar, säger Stefan.

klar

Artikellänk är kopierad

Mikael Johansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro