ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stefan Buijsman, 23, är Sveriges yngsta doktor

Gustaf Larsson · 23 Mar 2019
Uppdaterad 23 Mar 2019
Stefan Buijsman disputerade i matematisk filosofi vid 20 års ålder – som Sveriges yngsta i modern tid.

Stefan Buijsman disputerade i matematisk filosofi vid 20 års ålder – som Sveriges yngsta i modern tid. Foto: Anna-Karin Landin


Stefan Buijsman var 15 år när han gick ut gymnasiet. Fem år senare blev han Sveriges yngste doktor efter att ha disputerat i matematisk filosofi som 20-åring. Jag var annorlunda jämfört med andra barn”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

När Stefan Buijsman var 18 år fick han en doktorandplats på Stockholms universitet. Ett och ett halvt år senare hade han disputerat i sitt ämne matematisk filosofi – som Sveriges yngste doktor i modern tid.

– Rekordet är rolig grej, men det var aldrig målsättningen. Jag ville bara göra allt i min egen takt, för om jag avsiktligen försöker att göra det långsammare blir jag bara deprimerad, säger han.

Att ta in information i sin egen takt har varit kännetecknande i hela den 23-åriga Buijsmans liv. Om han inte får lägga upp sina studier i sitt tempo förlorar han snabbt motivationen.

Så var det även när han var två år, då boende i Nederländerna, och han tjatade på sina föräldrar så pass mycket att de varje vecka fick besöka ett nytt museum. Annars blev han grinig, minns Stefan.

– Jag var annorlunda jämfört med andra barn redan då. Jag tror att vi betade av de flesta museerna i de största nederländska städerna. Att gå tillbaka till samma museum två gånger gick inte, då blev jag för uttråkad, säger han.

Gick ut gymnasiet som 15-åring

Och i skolan gick det undan. Även om han själv inte ser sig ha varit ett underbarn – tvärtom – så hoppade han över tre klasser för att börja gymnasiet som nioåring, vilket man i Nederländerna vanligtvis pluggar i åldrarna 12 till 18.

– Jag är bra på att plocka upp mycket information på kort tid, och därefter göra det översiktligt för mig själv. Som ett resultat av det kunde jag ta mig igenom skolåren mycket snabbare än andra, men det finns såklart mycket som jag är sämre på. Jag har bara haft tur som hittat vad jag är bra på i tidig ålder.

Kunskapsluckor finns även hos den 23-årige filosofen. Som att minnas människors ansikten.

– Om det är någon jag inte känner så bra och inte har träffat på ett tag, är det väldigt ofta att jag inte känner igen den, även om personen verkar känna igen mig. Jag lyckades till och med att inte känna igen en av min ena syster en gång.

quotation startJag har turen att för tillfället inte har så många distraktioner när jag arbetarquotation end
”Det fanns, och finns fortfarande, en stor satsning på forskning i Sverige”. Stefan Buijsman flyttade till Sverige för att forska. Foto: Anna-Karin Landin
”Det fanns, och finns fortfarande, en stor satsning på forskning i Sverige”. Stefan Buijsman flyttade till Sverige för att forska. Foto: Anna-Karin Landin

Enligt Stefan är hans studieteknik inte unik. Han läser, repeterar och gör sina övningar precis som alla andra, förklarar han.

– Det som skiljer mig är att jag har turen att för tillfället inte har så många distraktioner när jag arbetar, alltså inga möten eller mängder av mejl, vilket är en lyx få förunnat i dag.

Flyttade till Sverige för att forska

Varför flyttade du till Sverige?

– Det fanns, och finns fortfarande, en stor satsning på forskning i Sverige, åtminstone när det gäller humaniora. Jag fick ingen doktorandplats hemma i Holland, men i Stockholm fick jag det. Så med tanke på det goda forskningsklimatet och att Stockholm verkade vara en härlig stad att bo i, så flyttade jag hit.

Väl här fördjupade han sig i sitt ämne matematisk filosofi, och hans avhandling handlar, förenklat, om människans syn på matematiken – om den till sin natur är verklig eller en historia vi har enats om.

quotation startMen det är klart, rekordet var roligt, men framför allt för att det har öppnat dörrarquotation end

Att disputera tar vanligtvis mellan fyra till sex år, men Stefan gjorde det på ett och ett halvt.

– Det mycket var tack vare mina fantastiska handledare, de var ett jättebra stöd för mig. Men det är klart, rekordet var roligt, men framför allt för att det har öppnat dörrar som annars hade förblivit stängda.

Vilka då?

– Till exempel så har ett förlag i Nederländerna bett mig att skriva en populärvetenskaplig bok om filosofisk matematik efter att ha läst om mig i tidningen. Jag hade aldrig börjat skriva populärvetenskapliga böcker om det inte hade varit för det här rekordet, men jag är glad över att ha fått möjligheten.

Han själv säger att han inte lägger allt för mycket tid på sina studier, en vanlig arbetsdag för honom är sju timmar.

– Men jag jobbar dock väldigt intensivt, så när jag kommer hem så behöver jag några timmars återhämtning, kanske med Netflix och lite matlagning. Resterande tid spenderar jag åt att läsa, ibland spenderar jag en hel dag åt att laga middag till vänner och minst en gång i veckan går jag på konserter.

pil
Stefans tips till studenter

”Jag tror att det bästa rådet jag kan ge är att leta efter sina egna talanger och hitta något som matchar dessa – vilket nästan alltid betyder det att du kommer ha kul på vägen. De första åren på universitet letade jag mest runt efter något som passade mig, och det slutade med filosofi vilket matchade med min typ av tänkande. Jag tror att hitta det är vad som spelar roll, inte hur snabbt du gör det”.

pil
Skriver sin andra bok

• Namn: Stefan Buijsman

• Ålder: 23 år

• Från: Nederländerna

• Gör: Leder ett forskningsprojekt på Institutet för Framtidsstudier samt arbetar på sin andra bok om matematisk filosofi. 

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro