ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stefan Ekberg: Så får du mer tid över

Ulrica Widsell · 3 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Författaren Stefan Ekberg har slutat stressa. I sin senaste bok vill han hjälpa andra att vinna tid på jobbet – Gör saker på en gång. Hellre något bra i dag än något perfekt i morgon, säger han.

Författaren Stefan Ekberg har slutat stressa. I sin senaste bok vill han hjälpa andra att vinna tid på jobbet – Gör saker på en gång. Hellre något bra i dag än något perfekt i morgon, säger han. Foto: Henric Lindsten


klar

Artikellänk är kopierad

INTERVJUN Förläggaren och författaren Stefan Ekberg säger sig vara ett geni på att unyttja tiden. I sin senaste bok "100 sidor om hur du vinner tid" ger han konkreta tips på hur du hinner mer på jobbet – och på köpet får mindre stress, slipper jobba över och får mer tid till dig själv, fritiden och familjen.

– Jag är övertygad om att alla kan jobba mindre om de bara slutar slarva bort tid på onödiga möten, telefonsamtal, avbrott, mejl och sådant som snor tiden, säger Stefan Ekberg, som sedan sex år tillbaka driver bokförlaget Redaktionen.

Han leder företaget, skriver böcker, ger ut och skriver tio olika nyhetsbrev och hinner umgås med familjen, läsa minst 50 böcker per år, träna fyra gånger i veckan, åka motorcykel och fiska.

Hur gör du? – Jag prioriterar. Jag har ett schema för jobbet om vad jag ska lägga tiden på under vissa timmar. Då behöver jag inte ha annat som gnager som dåliga samveten och fundera över om jag borde göra det i stället. Jag har haft det tokstressigt tidigare och jag har undersökt mina tidstjuvar. Jag har varit en extrem ja-sägare i jobbet. Nu har jag lärt mig säga nej. Telefonen var en jättestor tidstjuv för mig.

Vad är svårt om man vill ändra sitt sätt att jobba? – Självdisciplin, att bli sin egen chef och försöka styra sig själv åt något håll. Jag smiter hela tiden om jag inte håller koll på mig själv, då börjar jag kolla på något kul på nätet eller så.

Du menar att det är viktigt att ta paus och göra roliga saker på jobbet – hinner man det? – Man måste schemalägga lattjolajban också. Man måste komma bort en stund. Man får förnyad energi av det. Det här tror jag är jätteviktigt framöver. Åttiotalisterna kommer nog att se på arbetslivet på ett helt annat sätt än vi i allmänhet gör nu, med mycket större frihet till sådana saker. På många gamla arbetsplatser handlar det mer om att vara på plats åtta till fem än vad man gör.

Kan alla ha nytta av din bok? – Alla som vill saker med sin jobb. Den är riktad till ambitiösa personer. Företagare, tjästemannasektorn med kontorsjobbande karriärister, alla som vill åstadkomma saker på jobbet utan att gå in i väggar. Du har skrivit många böcker i råd- och tipsgenren nu, blir det fler romaner? – Jag håller på med två, men vi får se vad det blir. Det handlar om tid och prioriteringar.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro