ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stefan Löfven efter Alliansbeskedet: "Man måste ha väldigt klart för sig vad man gör"

Hugo Ewald/Linnéa Borgert · 27 Jul 2017
Uppdaterad 28 Jul 2017
Alliansen satt under torsdagen i ett långt möte.

Alliansen satt under torsdagen i ett långt möte. Foto: Erik Simander/TT


Alliansen är eniga om att gå vidare med misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist. Det skriver de fyra partiledarna i ett pressmeddelande. Nu svarar Stefan Löfven: "Om man tycker att det finns anledning att avsätta landets försvarsminister i det säkerhetspolitiska läget vi har i vår omvärld ska man ha väldigt klart för sig vad man gör", skriver statsministern till Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt uppgifter till bland annat Expressen har Alliansen under torsdagseftermiddagen suttit i ett flera timmar långt möte.

Vid 15:15-tiden kunde Sveriges radios Ekot berätta om att Alliansen nu är överens om att gå vidare med misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist. Detta bekräftades senare i ett pressmeddelande undertecknat de fyra partiledarna.

”Peter Hultqvist ansvarar för försvaret i regeringen. Trots att han, likt Anders Ygeman, fick information om säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen i början av 2016 samt att dessa säkerhetsbrister ansågs som allvarliga så avstod Peter Hultqvist från att informera ansvarigt statsråd, statsministern och riksdagen. Dessa sakförhållanden har inte förändrats.”, står det bland annat i pressmeddelandet.

Vid 15:38-tiden twittrade moderatledaren Anna Kinberg Batra:

– Vi välkomnar beskedet att Ygeman och Johansson får lämna regeringen men vår bedömning är att grunden för att väcka misstroende mot Hultqvist står kvar, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor till Sveriges radio.

Även Jan Björklund bekräftar beslutet.

Enligt TV4 kommer man inte att kalla in riksdagen nu, utan vänta tills riksdagen åter öppnat i september. Detta bekräftas av Centerpartiets partiledare Annie Lööf på Twitter.

Senare på eftermiddagen kommenterade Stefan Löfven beskedet om att Alliansen går vidare med misstroendevotum mot försvarsministern. Statsministern säger i en skriftlig kommentar till Aftonbladet att han har klargjort sin hållning och att ”Peter Hultqvist gör ett utmärkt jobb som försvarsminister”.

”Om man tycker att det finns anledning att avsätta landets försvarsminister i det säkerhetspolitiska läget vi har i vår omvärld ska man ha väldigt klart för sig vad man gör. Det verkar inte de borgerliga partiledarna ha när de tvärsäkra besked de lämnar ena dagen inte gäller ett dygn senare,” skriver han till tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald/Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro