ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stefan Löfven i stor intervju: Situationen 2015 får inte komma tillbaka

Linnea Bergman · 23 Apr 2018
Uppdaterad 18 Maj 2018
"Det är ett vägval vi står inför i höst."

"Det är ett vägval vi står inför i höst." Foto: Julio C Saint Just. Nedan följer Metros stora intervju.


Han har lett en historiskt svag regering under en mandatperiod som kantats av kriser. I en stor intervju berättar statsminister Stefan Löfven (S) om hur en lokal Folkets hus-förening påverkat hans syn på politik, om misslyckandet med de långa vårdköerna – och varför den hårdare asylpolitiken kan vara här för att stanna.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Löfven kommer till Metros redaktion omgiven av spanande säkerhetsvakter. På hans mörka kavaj vilar som vanligt en pin med den karakteristiska röda rosen.

Sveriges statsminister har tagit sig igenom en mandatperiod som präglats av alltifrån hot om nyval till flyktingkris och it-skandalen på Transportstyrelsen.

I en del analyser sägs att hans viktigaste eftermäle helt enkelt kan bli att han lyckades sitta kvar.

Själv vill han helst prata om jobb.

Stefan Löfven vill gärna berätta att sysselsättningen i Sverige just nu är den högsta uppmätta någonsin i ett EU-land.

Vad är du mest nöjd med under mandatperioden?

– Det är att vi har 250 000 fler människor som går till jobbet i dag än när vi tillträdde. En kvarts miljon. Det är oerhört viktigt för deras frihet och möjlighet att styra sina liv och för vår möjlighet att bygga en välfärd, säger han.

Men det är skillnad på sysselsättning och arbetslöshet. 2013 gav Socialdemokraterna ett löfte om EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Det löftet ter sig allt längre bort. Sverige låg på plats sju när löftet gavs 2013. I dag ligger Sverige på plats 14.

Men målet ligger kvar, framhärdar Stefan Löfven.

– Ackordet har blivit mycket tuffare sedan det uttalades på kongressen 2013. Mycket tuffare eftersom det har kommit många fler människor till vårt land. Men vi ser att arbetslösheten fortsätter att sjunka. Även bland de nyanlända.

Men vi tar det från början.

När man ska beskriva Stefan Löfven och hans bakgrund är parallellerna till socialdemokratin, dess historia och ideologi lätta att dra.

Här finns en historia om pojken som tidigt blev bortlämnad av en ensamstående mamma och hamnade hos en fosterfamilj. Som växte upp i Ådalen, klassisk mark i svensk arbetarrörelse efter militärens skott 1931.

– Det var aldrig jättemycket samtal vid middagsbordet hemma. Men jag fick i mig att det har stor betydelse att vi hjälps åt. Min pappa jobbade till exempel i Folkets hus på frivillig basis. Folkets hus som byggdes en gång i tiden för att människor skulle ha någonstans att ta vägen när man inte fick ha möten på andra ställen. Jag har liksom fått i mig det från grunden, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven har en bakgrund som svetsare med ett långt fackligt engagemang, krönt av ordförandeposten i IF Metall. 2012 axlade han partiledarrollen för Socialdemokraterna efter den så kallade ”Juholtkrisen”.

Stefan Löfven började sin fackliga bana redan i början av 80-talet. Foto: Julio Saint Just.
Stefan Löfven började sin fackliga bana redan i början av 80-talet. Foto: Julio Saint Just.

När Stefan Löfven ska sammanfatta varför han blev socialdemokrat nämner han tre delar.

– Kopplingen mellan människors lika värde, frihet och trygghet. Det är det socialdemokratiska för mig, säger han.

Något som satt stor prägel på den gångna mandatperioden var flyktingkrisen 2015. Det året tog Sverige emot 163 000 flyktingar. Under en känslosam presskonferens i november meddelade regeringen att de ville se en tillfällig asyllagstiftning. I dag är uppehållstillstånden tillfälliga, anhöriginvandringen begränsad. Lagstiftningen gäller till sommaren 2019.

Numera vill Stefan Löfven inte i detalj berätta vilken migrationspolitik han vill se framöver. I stället hänvisar han till de diskussioner som sker på EU-nivå.

Skulle du kunna stå bakom en sådan migrationspolitik som vi har i dag på sikt?

– Ja, vi kan inte komma tillbaka till situationen vi hade 2015. Huvudprincipen är att vi inte kan ha en migrationspolitisk som på ett väsentligt sätt avviker från övriga EU och Europa. Det går inte. Det såg vi 2015, säger han.

Är det överordnat att ha en likvärdig lagstiftning i EU mot att vi har en generösare politik i Sverige?

– Ja. Det är jätteviktigt. Det är därför vi säger till övriga EU-länder: nu måste ni ta ett större ansvar. Vi tog ett oproportionerligt stort ansvar, fortsätter han.

Det är främst bland de utrikesfödda som svårigheterna att få jobb just nu lyser igenom i statistiken.

Här trycker Stefan Löfven på utbildning och säger ett rungande ”det är helt fel” på frågan om jobb med lägre ingångslöner. Han lyfter i stället upp matchning på arbetsmarknaden och arbetsgivare som inte hittar personal med rätt kompetens. 100 000 jobb finns här, upprepar han.

– Jag åker runt mycket i landet. Det finns inte en arbetsgivare hittills som sagt att de vill ha lägre löner. De vill ha rätt utbildad arbetskraft.

Socialdemokraterna går även till val på en rad frågor som rör lag och ordning. En del säger att partiet gjort en sväng åt höger. Men Stefan Löfven vänder sig emot det resonemanget. Inom migrationspolitiken handlar det om att människor måste få förtroende för att politiken fungerar, säger han.

– Människor vill väl. Det finns mycket godhet. Men om man ser att det riskerar att inte fungera riskerar vi att få en situation där människor inte vill ta emot flyktingar. Det vore det sämsta.

Stefan Löfven lyfter framden organiserade brottsligheten i utsatta områden som ett annat exempel.

– Den organiserade brottsligheten som finns där kväver andra människor. Det kan vi inte säga är okej. Det är inte att vara höger. För mig är det verkligen en tydlig arbetarmoral. De som blir mest drabbade är så kallat vanligt folk, vanliga knegare. Det är inte okej.

Inför valet har även sjukvården parkerat sig högt upp på väljarnas lista över viktiga valfrågor.

Samtidigt har vårdköerna vuxit inom både specialist- och primärvården. Men Stefan Löfven vill inte själv medge ett misslyckande för den egna regeringen.

– Nja, det är ett misslyckade för hela samhället, säger han i stället.

– Vårdköerna är den stora bristen i sjukvården. Vi är fortfarande ett av världens bästa länder i världen att vara sjuk i, men det tar för lång tid att komma in i sjukvården, fortsätter han.

I ett vallöfte som lanserades på DN Debatt i februari i år utlovade Socialdemokraterna 14 000 fler vårdanställda till 2022. Det är den viktigaste nyckeln för att få bukt med vårdköerna, enligt statsministern själv.

– Men om man ska sänka skatter så blir det inga mer resurser till sjukvården. Då kommer det inte gå. Det är ett vägval vi står inför i höst.

När Metro ber Stefan Löfven sammanfatta vad han är mest missnöjd med under mandatperioden dyker återigen vårdköerna upp, tillsammans med att han hade önskat att ännu fler var i jobb.

– Jag hade givetvis velat att ännu fler människor hade varit i arbete. Det finns mer att göra så att matchningen kan fungera. Och jag är inte nöjd med att människor får vänta på vården. När du behöver vård, då ska du få vård, säger han.

pil
Tre korta till Stefan Löfven

Beskriv Socialdemokraterna med tre ord.

– För mig är det frihet, trygghet och solidaritet.

Vilket annat parti är era huvudmotståndare i valet?

– Moderaterna och Sverigedemokraterna.

I vilken fråga som ni driver tror du väljarna har minst koll på vad ni vill?

– Det är svårt att säga. Jag kan inte svara säkert på den frågan. Men däremot kan jag säga att jag ännu inte vet om väljarna har sett det som görs för att minska brottsligheten. Där tror jag fortfarande väljarna är osäkra på om det kommer att fungera. Det är därför vi tillför så mycket resurser till polisen, mer resurser än vad Polismyndigheten faktiskt har begärt.

pil
Fakta: Stefan Löfven

Ålder: 60 år.Bor: I statsministerbostaden i Sagerska huset i Stockholm.Familj: Hustrun Ulla Löfven.Bakgrund: Utbildad svetsare som inledde sin yrkesbana på Hägglund & Söner i Örnsköldsvik 1979. Började engagera sig fackligt i början av 80-talet och blev ordförande i IF Metall 2006.Senast lästa roman: Läser nu Max Tegmarks nya, Liv 3.0.Lyssnar helst på: SR och musik.Favoritmat: Fläskpannkaka.Det vet de flesta inte om mig: Har tränat jujutsu.En person som inte är politiker som jag har som förebild: Jag har förmånen att träffa många inspirerande personer men en som sticker ut är Malala för hennes stora mod och engagemang.Största passionen förutom politiken: Gillar sport, främst fotboll. Men också gärna både teater och konserter.

pil
Fakta: Metros partiledarintervjuer

Inför valet har Metros träffat partiledarna för alla Sveriges riksdagspartier för en exklusiv intervju på Metros redaktion om alltifrån sakfrågor till ideologisk hemvist. Du kommer kunna hitta alla intervjuerna i Metros papperstidning och på metro.se/val2018.

Här kan du läsa alla Metros partiledarintervjuer inför valet 

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro