ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stefan Löfven om läckorna i partiet: Irriterad är ett understatement”

Emma Björkman / TT · 11 Okt 2014
Uppdaterad 12 Okt 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Hösten 2011 skakades Socialdemokraterna av läckor – bara månader innan dåvarande partiledaren Håkan Juholt avgick.  ​Nu har Stefan  Löfven kommenterat läckorna . ​ – Irriterad är ett understatement , sa han i TV4 Nyhetsmorgon Sveriges statsminster Stefan Löfven (S) tycker att Håkan Juholt-affären sköttes på helt fel sätt. Det fastslog han i TV4 Nyhetsmorgon på lördagen.  ​ – Det är svårt att regissera allt och jag vet inte hur alla steg gick. Eftersom jag själv hade kritik mot att det läckte så tycker jag så klart, att allt var inte bra, sa han, skriver Aftonbladet

Under tiden som Håkan Juholt var partiledare för Socialdemokraterna satt Stefan Löfven bland annat med i partiets verkställande utskott, VU. 

– Irriterad är ett understatement. Om det läcker i VU är det dåligt helt enkelt. Så ska det inte vara, sa Stefan Löfven i Nyhetsmorgon.  Bakgrunden till hans uttalande är att Daniel Suhonens kommer med boken  "Partiledaren  som klev in i kylan" som beskriver Håkan  Juholts tid som partiledare  för Socialdemokraterna. I den berättas hur Håkan Juholt ska ha motarbetats av både politiker på Socialdemokraternas högerkant samt av sin egen stab, bland annat genom att läcka uppgifter till media, skriver Aftonbladet.

"Partiledaren  som klev in i kylan"  ska bygga på hemliga dokument och inspelade samtal från Socialdemokraternas verkställande utskott (VU).

Enligt Daniel Suhonen, då partiledarens anonyma rådgivare och talskrivare, ska Håkan Juholt i oktober ha sänts iväg till en kursgård, officiellt för att förbereda partiledardebatten, samtidigt som VU samlades till ett hemligt möte på partikansliet på Sveavägen 68. Närvarande var Carin Jämtin, Mikael Damberg, Sven-Erik Österberg och Heléne Fritzon och mötesledaren Wanja Lundby-Wedin. Ledamoten Elvy Söderström var med på telefon.

Mötets avsikt var enligt boken att avsätta Juholt men eftersom Fritzon inte var med på planerna bestämde S-topparna att i stället sätta press på Juholt att själv fatta beslutet. Suhonen säger till Aftonbladet att det var "ett totalt myteri" bland S maktelit.

Tre månader senare, den 21 januari 2012, avgick Juholt. Carin Jämtin sade då till TT att "Håkan Juholt har fattat beslutet själv. Alla känner sorg om detta".

Carin Jämtin har avböjt att kommentera bokens uppgifter.Håkan Juholt var partiledare för Socialdemokraterna mellan den 25 mars 2011 och den 21 januari 2012. Stefan Löfven tog sedan över rollen som partiordförande.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman / TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro