ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stefan Löfven: "Reinfeldt har reglerat sönder Arbetsförmedlingen"

Frida Sundkvist · 7 Jul 2013
Uppdaterad 7 Jul 2013

Med målet lägst arbetslöshet i Europa vill Socialdemokraternas Stefan Löfven vinna riksdagsvalet nästa år. "Regeringen bör ta en flerårig semester", säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Urban Brådhe

– I dag har vi en svag minoritetsregering som är beroende av Sverigedemokraterna. Det är en minoritetsregering som inte orkar lägga fram förslag. De är trötta, säger Socialdemokraternas Stefan Löfven.  

I år ligger fokus för Löfven stark på ekonomi och jobben. Men också på att han tycker att den sittande regeringen misslyckas med sitt uppdrag. 

– Samtidigt som vi har den här höga arbetslösheten ställer arbetsmarknadsutskottet i riksdagen in sammanträden eftersom det inte kommer några förslag från Rosenbad. Det är helt horribelt, och så ska de försöka framstå som det starka blocket. De är helt beroende av Sverigedemokraterna. 

Socialdemokraternas ledare ser många problem med hur Sverige ser ut i dag. 

– Vi har i dag 430 000 arbetslösa människor, nästan 100 000 arbetslösa ungdomar, långtidsarbetslösheten ökar, skolresultaten försämras, människors beroende av ekonomiskt bistånd ökar och långtidsberoendet av detta ökar.

I sitt tal i Almedalen kommer Stefan Löfven att prata om Socialdemokraternas tredelade strategi. 

En stark ekonomi och att skapa jobb är två delar. Det tredje delen är att människor ska kunna ta jobben. 

– Det är bara med en stark ekonomi som vi kan leverera både jobb och välfärd. Men inte bara det, utan dessutom sätta upp målen. 

Därför har Socialdemokraterna satt upp målet att ha lägst arbetslöshet i EU. 

– Vi är i dag högst mediokra. Bakom oss nu har vi Grekland, Irland, Spanien, Italen. Men dem vi borde vara bättre.  

– Man kan och man ska sätta mål, och det är det vi ska göra. Läst arbetslöshet i EU. Vi har i dag ungefär 8,4. Lägst i dag är Österrike med 4,8 procent. Från 2014 om vi får makten, och till 2020. Det ska vara tufft, för då fokuserar man på riktigt. 

Ett viktigt delverktyg är ungdomsarbetslösheten, med 90 dagars garanti. Det betyder att om en ung person blir arbetslös ska denne senast efter 90 dagar ha fått ett arbete, praktik, utbildning eller kombination. 

– Det är ett viktigt budskap till Sveriges ungdomar, att du ska ha en framtid. 

Men det måste också skapas nya jobb. Lösningen här är att gå in med stöd så att bankerna vågar tro på företagarnas idéer.

– Politiker kan skapa jobb i den offentliga sektorn om vi har skattepengar. Men då behöver vi ha en stark privat sektor, och där kan vi inte säga att det ska vara ett jobb i den affären eller den fabriken. 

– Vi kan fundera över hur vi skapar bäst förutsättningar för att företagen.

För att underlätta för företagens investeringar vill Stefan Löfven göra det lättare för företagen att få lån till sin verksamhet. 

– Vi föreslår en lånegaranti. I stället för att hon eller han ska springa runt och ragga pengar, kan de gå in på banken och lägga fram till case. Med en statlig garanti bakom går det lättare för banken att ge det lånet, under förutsättning att det är kommersiellt gångbart. 

Stefan Löften berättar om många förslag för företagen, både stora och små. Förutom lånegarantin nämner han avdragsmöjligheter för småföretagen som inte har någon bolagsskatt att dra av mot, satsningar för att underlätta export för småföretag, 

– Vår strategi är ekonomin och efterfrågan på arbetskraft. Då lägger vi de här förslagen om hur man får en idé att bli en produkt, hur man får den att bli ett företag, hur får jag företaget att växa och exportera. Det ska vi stöda, säger Stefan Löfven. 

Till sist vill Stefan Löfven släppa på Arbetsförmedlingens tyglar. 

– Den lägst hängande frukten just nu. Arbetsförmedlingen lämnar varje år tillbaka oanvända pengar. I fjol var det över fem miljarder kronor. Sedan 2007 har man lämnat tillbaka över 17 miljarder oanvända kronor, säger han.

Lösningen på problemet är att luckra upp vad Arbetsförmedlingen ska få använda sin budget till. 

– Det är alldeles för styrt, säger han.

Han förklarar att vissa budgetkonton för specifika utbildningar hänvisas sökande till något annat i stället, som kanske inte ger jobb. 

– De har reglerat sönder Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen kan inte ge dig den hjälp du vill få. Här har vi den lägst hängande frukten, förklarar Löfven. 

– Här sitter Anders Borg och Fredrik Reinfeldt och säger att de är så duktiga för att de håller i pengarna. Ja, det tror fan det när de skickar tillbaka pengar som man en gång har anslagit i budgeten. Det är riksdagen som beslutat hur mycket pengar de ska få, men då skriver regeringen ett regleringsbrev som gör det omöjligt för dem att använda pengarna. 

Tydligare fokus på sysselsättningen i den ekonomiska politiken.

– Vi sätter upp mål, det gör inte regeringen. 

Han berättar om en man han träffade, som gick i fas III. 

– Det är inte så jävla kul i fas III. Men det går att göra något åt detta. Det här är så otroligt viktigt. 

Socialdemokraterna har haft en guppig väg där partiet som ett exempel hamnat i blåsväder för hanteringen av Omar Mustafa. 

– När det händer är det naturligtvis inte bra. Men det finns en väldig arbetslust och positiv anda i partiet. 

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro