ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stefan Löfven till svenska folket: Vi har varit naiva”

Johan Wikén · 19 Nov 2015
Uppdaterad 15 Mar 2017
Stefan Löfven kommenterade den höjda hotnivån på en presskonferens.

Stefan Löfven kommenterade den höjda hotnivån på en presskonferens. Foto: TT


Statsminister Stefan Löfven kommenterar nu den höjda terrorhotnivån i Sverige. Sverige har varit naiva”, säger han på en presskonferens.

klar

Artikellänk är kopierad

Observera att den här artikeln börjat få spridning igen. Artikeln publicerades 19 november 2015. 

Säkerhetspolisen meddelade på onsdagen att hotnivån höjs till näst högsta nivån för Sverige. Bland annat för att en misstänkt terrorist kan ha tagit sig in i Sverige. På en presskonferens på torsdagen kommenterade Stefan Löfven det rådande läget för första gången.

– Jag förstår att många känner stark oro nu. Men vi måste fortsätta leva våra liv. Det är precis vårt öppna samhälle terroristerna vill slå sönder. Sverige kommer aldrig att ge vika, säger statsministern.

LÄS MER: Så påverkas du av den höjda terrorhotnivån i Sverige

Han meddelar att regeringen vill genomföra tre åtgärder: hemlig dataavläsning, mer kameraövervakning och kontroll av biometri i pass.

– Jag måste tyvärr ändå säga att Sverige har varit naiva i det här avseendet. Kanske har det varit svårt för oss att acceptera att det mitt ibland oss finns svenska medborgare som sympatiserar med IS. Men nu är lagstiftningen på väg ikapp den verklighet vi lever i.

LÄS MER: Yougov: S når bottensiffror – lägsta stödet sedan valet

Stefan Löfven säger även att regeringen vill kriminalisera att delta i eller finansiera terrorresor.

– Budskapet till den som reser från Sverige för att begå brott mot mänskligheten i andra länder är att de möts av polis och ska ställas inför rätta och straffas. Sverige ska aldrig bli en fristad för terrorister, säger statsministern.

LÄS MER: Han jagas över hela Sverige

De svenska gränskontrollerna kommer att förlängas till den 11 december.

– Det är viktigt att Sverige står enade. Det finns inget utrymme för partipolitiskt käbbel. Regeringen kommer därför att bjuda in de borgerliga och Vänsterpartiet till samtal, säger Löfven.

LÄS MER: Skärpta terror- och vapenlagar kan inte vänta till 2017

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro