ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stefan Löfven väljs till statsminister

Linnea Bergman · 18 Jan 2019
Uppdaterad 19 Jan 2019
Talmannen Andreas Norlén och Stefan Löfven (S).

Talmannen Andreas Norlén och Stefan Löfven (S). Foto: TT.


Under fredagen blev Stefan Löfven (S) vald till statsminister. Detta efter att han släppts fram av Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet.

klar

Artikellänk är kopierad

131 dagar utan regering går nu mot sitt slut. På fredagen röstades Stefan Löfven (S) fram till Sveriges statsminister.

Röstsiffrorna blev 115 ja, 153 nej och 77 avstår. 4 ledamöter var frånvarande. Om 175 eller fler hade röstat nej så hade Löfven röstats ner.

– Jag tar an mig det här ansvaret med både ödmjukhet men också med beslutsamhet, sa Stefan Löfven efter omröstningen.

Inför omröstningen hade Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet lovat att ”rösta gult”, vilket innebär att partierna lägger ner sina röster.

Centerpartiet och Liberalerna valde att släppa fram Stefan Löfven efter en överenskommelse i 73 punkter som gjorts mellan S, MP, C och L.

En centerpartist, Helena Lindahl som representerar Västerbottens län, valde att gå emot partilinjen och rösta nej till Stefan Löfven.

Vänsterpartiet valde att rösta gult efter löften om att partiet trots allt skulle kunna få visst inflytande och att Stefan Löfven ska arbeta för att bevara en del av Vänsterpartiets tidigare politiska förslag.

Talmannen Andreas Norlén och Stefan Löfven (S) på presskonferensen där Löfven utsågs till statsministerkandidat.
Talmannen Andreas Norlén och Stefan Löfven (S) på presskonferensen där Löfven utsågs till statsministerkandidat.

Jonas Sjöstedt tryckte inför omröstningen på att han menar att Vänsterpartiet är vågmästare i riksdagen, och att de kommer att använda den positionen.

– Om den nya regeringen har det dåliga omdömet att lägga fram de aviserande förslagen om marknadshyror eller försämrad anställningstrygghet, då kommer vi att agera för att fälla regeringen.

Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna valde att rösta nej till Löfven som statsminister. Ebba Busch Thor (KD) sa att regeringen bygger på splittring och missämja.

– I dag är jag en röst för för alla som undrar: Vad är sant? Det går inte att bilda en regering på en lögn.

Under de anföranden som hölls inför omröstningen sa Jimmie Åkesson (SD) att Annie Lööf (C) i stället för grönt denna dag i stället valt röda kläder.

– Jimmie Åkesson valde denna ansvarstyngda dag att kommentera kvinnors kläder. Låt mig konstatera att min kostym bär samma färg som Jimmie Åkessons slips, kontrade Annie Lööf (C) med.

Det blev tredje gången gillt när det gällde talmannens statsministerkandidater. Under hösten och vintern har både Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) hunnit röstas ner av riksdagen.

På måndag ska Stefan Löfven presentera hur hans regering ska se ut.

Jimmie Åkesson (SD) lyfte fram Annie Lööfs (C) klädval inför omröstningen. Foto:
Jimmie Åkesson (SD) lyfte fram Annie Lööfs (C) klädval inför omröstningen. Foto:
klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro