ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stefan Wahlberg reder ut: Lagarna som styr på nätet

Stefan Wahlberg · 16 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Vad är lagligt och vad är olagligt att göra på Internet? Metros rättsliga expertkommentator Stefan Wahlberg, som själv har varit bland annat ansvarig utgivare, reder ut begreppen i den snårskog som kallas Internet.

SNÅRSKOG. Det är svårt att svara odelat ja eller nej på många frågor om vad man får eller inte får göra på internet. Orsaken är, som det brukar heta, att rättsläget är oklart för en stor del av de problem som publiceringar på till exempel bloggar eller chattforum kan innebära.

Många gånger är det också svårt att dra exakta gränser för vad som är lagligt och olagligt eftersom det handlar om bedömningsfrågor från fall till fall.

Den som är det minsta osäker gör bäst i att vara mycket försiktig med att ”hänga ut” identifierbara personer på nätet eller att publicera uppgifter som kan skada, såra eller kränka andra människor.

Övertramp kan leda till skadestånd, böter och i värsta fall fängelse. 

Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL):

Detta är en grundlag som innebär att en så kallad Internettidning, till exempel metro.se, har samma grundlagsskydd för yttrandefriheten som en papperstidning.

Kortfattat innebär det att det måste finnas en ansvarig utgivare som personligen och ansvarar för allt som publiceras och som kan ställas till svars inför domstol.

För att starta en Internettidning krävs ett utgivningsbevis som man kan ansöka om hos Radio- och TV-verket. PUL gäller inte för Internettidningar med utgivningsbevis.

Upphovsrättslagen

Grundprincipen är att det är upphovsmannen, alltså till exempel en konstnär, författare eller fotograf, som har rätt att förfoga över sitt verk.

Det är alltså normalt inte tillåtet att klippa och klistra som man vill genom att till exempel publicera andras bilder på sin hemsida.

Normalt går det dock bra att länka till en annan hemsida. Upphovsrättslagen har många undantag varav den så kallade citaträtten är ett.

Denna innebär att man i vissa fall får citera begränsade delar av ett upphovsrättsligt skyddat verk om man till exempel gör en kritisk granskning eller skriver en recension om till exempel en bok. En tumregel är att hellre ta för lite än för mycket. 

Brottsbalken:

Enligt brottsbalken är det förbjudet att till exempel hota eller förtala någon, vilket gäller även Internetpubliceringar och för den delen också i princip Internettidningar med utgivningsbevis.

Det är nära nog omöjligt att kortfattat förklara var gränserna går men ett stort mått av sunt förnuft och vanlig moral brukar tjäna som en god vägledning.

Vissa personer får finna sig i att bli hårdare granskade och omskrivna än andra, till exempel politiker, medan gränsen för vanliga privatpersoner går avsevärt mycket lägre eller helt saknas.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro