ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stefan Yannelli: Inte orolig över att åka till Ryssland

Gustaf Larsson · 12 Jun 2018
Uppdaterad 12 Jun 2018
Stefan Yannelli om att resa som homosexuell: "De ikoniska städerna kommer alltid att vara tryggare".

Stefan Yannelli om att resa som homosexuell: "De ikoniska städerna kommer alltid att vara tryggare". Foto: Privat / Getty images


Sju av tio hbtq-personer känner sig otrygga utomlands, visar en ny undersökning gjord av Europride 2018 i samarbete med deras nya resesajt Unequal Travel. Metro har pratat med fotografen Stefan Yannelli, 26, som sedan två år tillbaka bor i Madrid. Oavsett var du är i världen finns det risk att du stöter på en idiot”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Pride och West Pride står som värdar för EuroPride 2018. Inför det har de släppt initiativet Unequal Travel, en resesajt vars syfte är att hbtq-personer ska känna sig säkrare utomlands.

Känner sig tryggare utomlands

Sedan två år tillbaka är göteborgaren Stefan Yannelli bosatt i Madrid. Innan dess har han flitigt rest runt i stora delar av världen. Bemötandet gentemot honom och hans läggning har ofta varit mer positiv utomlands än i Sverige.

– Folk har lite bättre saker för sig i utlandet om jag ska vara helt ärlig. I Sverige kan vi vara väldigt framåt gällande andra grejer, som när det kommer till hbtq-personers ställning rent politiskt gällande giftermål och adoption till exempel. Men jag tror att det på något sätt råder en ”don’t ask don’t tell”-liknande situation i Sverige, säger han och utvecklar:

– Vi är väldigt toleranta i Sverige och har en hbtq-kultur som går hand i hand med det heteronormativa samhället. Men det finns även en annan sida av hbtq-kulturen som står i kontrast till det. En sida som är mer provokativ och liberal och bryter mot normer. När man bryter så tydligt mot de normerna tror jag att det kan sticka i folks ögon.

Uneqaul Travel är en ny resesajt för hbtq-personer framtagen av Europride 2018. En undersökning gjord av dem visar att sju av tio hbtq-personer har upplevt otrygghet på en utlandsvistelse. Vissa länder skulle Stefan Yannelli inte riskera att åka till, medan förhållandet till andra länder blir mer av ett politiskt ställningstagande, berättar han.

– Jag som homosexuell hade inte känt mig orolig över att åka till Ryssland, men med allt som händer och hur man behandlar hbtq-personer där så vill jag inte åka dit och stötta deras ekonomi.

Ikoniska hbtq-städer ofta tryggare

Stefan Yannelli belyser vikten av att läsa på om landet man ska till. Det är enligt honom viktigt att veta hur området man ska till behandlar hbtq-personer, och hur landets rådande politik ser ut.

– Jag brukar alltid lägga ner tid på research innan jag reser. Det finns tjänster som MisterB&B till exempel, vars syfte är att hbtq-personer ska känna sig trygga i utlandet. De säkerställer att hyresvärden är okej med dig och din läggning, vilka områden som är lämpliga att besöka och hur du säkrast väljer att transportera dig.

De länder eller städer som är bäst att besöka utifrån ett hbtq-perspektiv är de som har en stark hbtq-närvaro, enligt Yannelli.

– De ikoniska städerna kommer alltid att vara tryggare, som Köpenhamn, London, Barcelona, Madrid. San Fransisco, New York bland annat. Men sen tror jag att oavsett var du är i världen finns så det en risk att du stöter på en idiot. Den rådande lagstiftningen i det land du besöker spelar också in, det finns många länder där det är olagligt att vara hbtq-person.

pil
Stefan Yannelli

Ålder: 26 årFrån: GöteborgBor: MadridYrke: Fotograf och student

pil
Unequal Travel

Varför: Sju av tio personer inom hbtq-communityt har upplevt diskriminering och otrygghet när de reser utomlands. För att uppmärksamma detta lanserar Europride 2018 initiativet Unequal Travel.

Vad: En resesajt baserad på hbtq-rättigheter i Europa, där alla har möjlighet att boka en resa från en hbtq-persons perspektiv och se vilket legalt skydd du har på olika resmål.

Hur: På hemsidan kan du söka och boka resor inom Europa. När du bokar en resa bedömer sajten utifrån följande parametrar: Är du som hbtq-person legalt skyddad från diskriminering, hatbrott och hatpropaganda på vald destination, och har du rätt att uttrycka din könsidentitet?

När: Initiativet lanseras idag den 12 juni och kommer löpa fram till och efter Europride 2018 mellan 27 juli och 19 augusti.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro