ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stekheta Kairo – mer än pyramider och sfinxar

Klaas Boomsma · 17 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Kairobor njuter i El Azhar-parken där man får en fin bild av stadens silhuett.

Kairobor njuter i El Azhar-parken där man får en fin bild av stadens silhuett.


klar

Artikellänk är kopierad

Kairoborna kallar sin stad civilisationens vagga – och nog finns det sevärdheter från forna tider. Men också en framtid i myllrande studentkvarter. Metro tipsar om sköna pubar och hotell.

Egypten är hetare än någonsin, och det handlar inte bara om vädret.

Landet har stigit som en raket på resesajternas popularitetslistor tack ­vare säker sol och ­sevärdheter.

Att besöka Kairo handlar främst om att bevittna just de fenomenala sevärdheterna. Där ingår bland annat Sfinxen, ­pyramider­na vid Giza, citadellet och nationalmuseet, som är till brädden fyllt med en ­hisnande samling sarko-­fager och statyer ­före­ställande gamla egyptiska gudar.

Men Kairo tar inte slut när dessa är ­strukna från att se-listan – tvärtom. ­

SteStaden som ­aldrig sover ­erbjuder allt från av­-­slappning och fika till shopping och under-­hållning och ­givet­vis mat och dryck.

Börja centralt för att få en känsla för energin, titta i affärerna, köpslå om ­souve­nirer och ta en drink i El Horreya-­puben på Bab el Louk-­torget. För en snabb munsbit kan du ­köpa en falafel för runt fem egyptiska pund – mindre än en euro.

Ta sedan en taxi till den gröna, urbana ön Zamalek, mitt i den mäktiga Nil-­floden.

Här finns barer, ­restau­ranger, bokhandlar och massor av egyptiska ­studenter som vandrar längs boulevarderna invid Nilen, tar det lugnt med en kopp mint-te i något av ­alla kaféer, eller inleder ­sina utekvällar.

Det perfekta stället för att avsluta en underbar dag.

Ökar i populäritet

Egypten klättrade som en raket i popularitet förra året och fortsätter klättringen i år, enligt ny stati­stik från reseunder­sökningsföretaget Ticket Collection.

Främst är det dock turistorten Sharm El Sheik som drar folk, inte huvudstaden. Resebyrån Ving satte in ytterligare 5 000 platser till semester­orten nu till höstlovet på grund av stor efterfrågan och nu är platserna nästan slut.

klar

Artikellänk är kopierad

Klaas Boomsma
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro