ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stekosande och pålitligt i Kristianstad

ERIK EJE ALMQVIST · 9 Okt 2014
Uppdaterad 9 Okt 2014

Foto: Hugo Nabo


Metros krogrecensent har ätit på Bar-B-Ko

klar

Artikellänk är kopierad

Bar-B-Ko Tivoligatan 4, Kristianstad

Betyg 3

En måndagskväll i september beklagade sig den trevlige servitören på Bar-B-Ko över att restaurangen var så tom: – För en vecka sedan var det helt fullt, Kristianstad är oberäkneligt. Oberäkneligt är däremot inte Bar-B-Ko. Här kan man alltid få en bra köttbit, en vällagad fiskrätt och en vänligt avslappnad service. Bar-B-Ko är en av fem krogar i Kristianstad som omnämns i årets upplaga av matbibeln White Guide. Räknat per capita är det fler kvalitetsrestauranger än vad Malmö, Ystad, Helsingborg eller Lund har. En imponerande bedrift i ett landskap som utmärkt sig både för sina progressiva gastronomer och sin rika mathistoria. Ändå präglas Bar-B-Ko, i likhet med många krogar i mindre städer, av en vilja att tillfredsställa alla gästers olika smaker och preferenser. Eller rättare sagt: man tycks inte våga riskera att skrämma bort någon. Det är i grunden sympatiskt och okomplicerat. Kundunderlaget i en stad av Kristianstads storlek helt enkelt är för litet för smala och experimentella krogar. Samtidigt finns en risk med ett alltför brett anslag. Om inget sticker ut blir inget heller personligt eller spännande. Här är allt friktionsfritt. Indieskvalet i högtalarna är lika snällt som konsten på väggarna är oförarglig. Vid mitt första besök börjar jag med en trevlig långbakad griskind, som serveras med en syrade grönsaker och en söt pumpakräm. Fiskrätten, catch of the day, är den här kvällen en smörstekt kummel med stekt svamp, syltad rödlök, skaldjurssås och smörslungad potatis. En höjdare. Under ett annat besök är lokalen stimmigare. Personalen småpratar med stammisar och guidar förstagångsbesökare genom den breda vinlistan. Jag får in ett fett och mört stycke secreto iberico – en köttbit som är inbäddad i späcket på pata negragrisens hals. Tillbehören väljer man själv. På servitörens inrådan tar jag pepparsmör, en foyotsås på kalvfond och en präktig potatisgratäng. Sedan tvingas jag smygöppna översta knappen i gylfen för att byxsömmarna inte ska spricka. Allt är gott, trevligt – och kanske aningen oförargligt. Om Bar-B-Ko stängde skulle kroglandskapet i den här spaltens täckningsområde (Skåne och Köpenhamn) inte påverkas nämnvärt. Det finns fler ställen som gör ungefär vad Bar-B-Ko gör. Krogkartan i Kristianstad däremot, skulle förändras i grunden. Med 17 år på nacken är de en lokal, stekosande kulturbärare. Alla Kristianstadsbor borde samlas här, varje måndag, och uttrycka sin tacksamhet över att Bar-B-Ko finns.

I en mening Stekosande kulturbärare i krog-Kristianstad.

Missa inte! Den långbakade griskinden för 119 kronor.

Undvik! Att förvänta dig att bli utmanad eller överraskad. Priser Förrätter 109-139 kronor Huvudrätter 189-359 kronor

Öppettider Måndag - torsdag 18-23 Fredag - lördag 18-24

klar

Artikellänk är kopierad

ERIK EJE ALMQVIST
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro