ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stena Line inför frivilliga alkotester för yrkeschaufförer

Stockholm TT · 15 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Projektet presenterades när det årliga trafikseminariet i Tylösand inleddes på tisdagen. Omkring en halv miljon yrkeschaufförer reser med färjorna varje år.

Volvo gick i maj ut och erbjöd svenska rederier kostnadsfri installation av alkoholmätare av samma typ som finns i lastbilar.

Stena Line, som har 40 procent av de aktuella frakterna, blev först att nappa på erbjudandet, men fler rederier väntas följa efter.

Motorförarnas helnykterhetsförbund, som arrangerar seminariet, kommer också att lägga fram ett förslag om bommar som öppnas först sedan föraren genomfört ett godkänt utandningsprov. -När chaufförerna kör ombord får de ett informationspaket och ett munstycke som de kan använda när de testar sig, säger Hans Hansson som är fraktchef för Stenas skandinaviska marknad. Ökad nykterhet bland lastbilschaufförerna bedöms också minska riskerna för skador på lasten ombord eftersom det kan förbättra lastsäkringen.

Men huvudsyftet med alkolåsen på färjorna är att minska risken för alkolrelaterade olyckor med lastbilar på vägarna. Den på senare tid mest uppmärksammade olyckan inträffade i oktober 2004 när en berusad lastbilschaufför, som kommit med färjan från Polen till Ystad, kolliderade med mötande trafik och dödade fem personer. -Yrkesförare är nyktrare än privatbilister, men när det händer en olycka med en lastbil inblandad får det ofta svåra konsekvenser, säger Lennart Pilskog vid Volvo Lastvagnars informationsavdelning. Alkoholmätarna är inställda på att visa rött från 0,2 promille.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro