ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stenkastning hotar stoppa busstrafiken i Märsta

Sebastian Chaaban · 1 Sep 2013
Uppdaterad 1 Sep 2013
Sten som krossat framrutan på en av Arrivas bussar i Märsta, Sigtuna. 

Sten som krossat framrutan på en av Arrivas bussar i Märsta, Sigtuna.  Foto: Miguel Ramos


Bussbolaget Arriva i Sigtuna har stora problem med stenkastning mot bussar och med sönderslagna busskurer. Nu kan trafiken stoppas vid Märsta station.

klar

Artikellänk är kopierad

En av de vandaliserade busskurerna i Märsta.
En av de vandaliserade busskurerna i Märsta.Foto: Miguel Ramos

Under sommaren har det inträffat runt 30 händelser där stenkastning förekommit mot bussar eller att busskurer slagits sönder i Sigtuna.

Då problemen anses vara så pass stora kan ett skyddsstopp bli verklighet – att stora delar av busstrafiken vid Märsta station ställs in – då fara för liv och hälsa råder.

– Jag tror inte de som slänger sten inser hur farligt det är. Stenarna kan skada bussförarna för livet, både fysiskt och psykiskt. Stenkastningen riskerar också säkerheten för förare som passagerare. Om en bussförare skulle tappa kontrollen över bussen så kan det bli en livsfarlig situation. Det här handlar om bussar som väger runt 20 ton, säger Mimmi Mikic, driftschef vid Arriva Märsta.

Arriva har inlett ett samarbete med SL , polisen, kommunen samt de lokala skolorna, för att lösa problemet. Extra väktare har även satts in vid Märsta station.

Företaget tror att de ansvariga bakom stenkastningen är ett mindre gäng ungdomar från orten.

– Den uppfattning vi har fått är att det rör sig om rastlösa ungdomar som är ute och inte har något att göra. Men de förstår nog inte vilka konsekvenser stenkastningen kan få. Det här skapar en rädsla och oro hos många förare, säger Sven Hultgren, bussförare på Arriva och arbetsplatssamordnare vid Kommunal.

Om stenkastningen fortsätter kan ett skyddsstopp läggas nästa vecka, vilket innebär att flera busslinjer kommer att påverkas.

– Vi hoppas att det här uppmärksammas nu så vi kan få ett stop på det. Vi vill att kommuninvånarna ska kunna känna sig trygga när de tar bussen, säger Mimmi Mikic. 

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro