ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stens it-satsning ska främja demokratin

Ola Jacobsen · 26 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Theresia Viska


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Theresia Viska

IT-STAD. Stockholm har ut­setts till världens IT-intelligentaste stad av tanke­smedjan Intelligent community forum, ICF. Utmärkelsen har tidigare år gått till bland annat Seoul, New York och Singapore.

Bredbandsutbyggnaden, satsningen på e-tjänster och regionens konkurrenskraftiga ICT-kluster gav Stockholm priset.

Sten Nordin är finansborgarråd och ordförande i kommunstyrelsen, motsvarande statsminister i kommunen.

Varför är det viktigt med IT i en kommun?– Det handlar om en demokratiseringsprocess, att göra information tillgänglig för invånarna så att de enkelt på nätet kan jämföra kvalitet på till exempel äldreboenden. Tidigare kräv­des kunskap, kontakter och mod att ringa för att ta reda på det. Vi river de barriärerna med IT. Valfriheten har varit vår stora fråga, i dag handlar det om att ge människor ett vettigt beslutsunderlag för att kunna göra sina val.

Vad ska du göra för att Stockholm ska ligga kvar på topp som IT-stad? – Ja, hur ska vi komma på omslaget till Newsweek igen, haha? Den här mandatperioden har vi satt av 650 miljoner för att skapa e-tjänster. På det sättet blir vi en stor och viktigt beställare av tjänster och infrastruktur. Via vårt nätverksbolag Stokab bygger vi ut ett oberoende fibernät. – År 2012 kommer 90 procent av hushållen ha tillgång till det. Det är strax under 100 oberoende operatörer i det nätet. Vi höjer också profilen i samarbeten med forskningsvärlden genom att gå in i gemensamma projekt.

Det måste vara dyrt att vara bäst?– 650 miljoner är mycket pengar. Men de kommer från intäkter från försäljningar. På längre sikt räknar vi med att det effektiviserar vårt arbete.Nu när alla har bredband pratas det mycket om fjärde generationens mobila bredband, med hastigheter på minst 100 Mbit/sek. Vad gör ni för att underlätta för utbyggnaden av 4G?– Förutsättningarna för Stockholm att vara tidigt med 4G är goda eftersom vi har många användare och en bra infrastruktur för 3G. Däremot ska staden vara försiktig med att peka på vilka tekniker som ska användas.

Med allt mer e-tjänster, finns det inte en risk att viktiga funktioner blir sårbara?– De frågorna måste finnas med. Vi är noga med att lansera successivt för att se att det finns driftsäkerhet och backup. Och skydd naturligtvis mot att någon hackar sig in och lägger in felaktiga uppgifter.

Hur ska ni smitta av er så att resten av Sveriges kommuner också kan bli världens IT-intelligentaste stad?– Vi kan fungera som inspiratör för andra. Vi har också själva inspirerats av andra, vi har inte varit bäst på allt hela tiden. Vi kommuner tittar på varandra. Om någon ligger långt framme är vi andra där och kikar.

Jag har ett barn på dagis i den här kommunen. Där har de ingen fungerande dator med internet. När kommer de få det i världens IT-intelligentaste stad?– Det hoppas jag inte ska dröja länge. Vad det gäller skolan har jag ibland upplevt fickor av skepsism, att det här med datorer inte är så himla bra. Jag tror att ungarna lär sig av att använda datorer. De lär sig tekniken och dessutom brukar de bli väldigt bra på engelska.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro