ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stephan Mendel-Enks kolumn

Stockholm Mona Johansson · 20 Sep 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I våras kom tre böcker ut som försökte förklara vem Fredrik Reinfeldt egentligen är.

Enligt recensenterna lyckades inte någon. Ingen av dem kom tillräckligt nära, ingen lyckades beskriva vad mannen som snart kan vara Sveriges statsminister innerst inne är för person.

För mig har det varit uppenbart ända sedan han var i min skola för att prata om EU för flera år sedan.

Sättet han pratade på, den röda finstickade tröja han hade på sig, den skarpt avrakade hårkanten vid tinningen. Allt var mycket välbekant för mig och - gissar jag - alla andra som haft ett äldre teknikintresserat syskon som gick på gymnasiet i början av 80-talet

Min storebror är nio år äldre än jag och började på naturvetenskaplig linje 1981.

Varje eftermiddag satt jag på tröskeln till hans rum och tittade på när han gjorde läxorna. Efter ett tag brukade han kastade åt mig skolans fotoalbum och jag har nog studerat hans klassfoto från ettan på gymnasiet närmare än något annat dokument i hela mitt liv.

Alla på det fotot såg ut som Fredrik Reinfeldt. Killarna, tjejerna, läraren.

Ibland var någon av klasskompisarna inne på min brorsas rum. Då stängdes dörren och jag fick nöja mig med att kika in genom nyckelhålet men lyckades ändå skapa en bild av vad den subgrupp som Reinfeldt ingår i formades och inspirerades av.

De lyssnade på märkliga band som Lustans Lakejer, prenumererade på tidningen Mad, kunde lösa kuben på 20 sekunder och tyckte om att hasa runt på radhusgolvet i gigantiska fötter täckta av vita tubsockor.

De hade ett passionerat förhållande till sina enorma miniräknare och var alla mycket smarta.

Till deras största färdigheter hörde att kunna programmera om radion för att få in piratkanaler där det propagerades för sjövilda politiska idéer som fria trafikregler, gratis sprit på dagis och böter för alla som inte bar loafers till jeans.

Det gäller kanske inte Reinfeldt, men senare skulle en stor del av gruppen också utmärka sig genom sitt hysteriska förhållande till alkohol.

De började festa sent men när de väl kom igång var de värre än alla andra

På bara något år gick de från att sitta hemma varje fredag och tävla med pappa om vems aktier som gått bäst under veckan till att hänga knäveck i broräcken och injicera läkarsprit.

Jag vet inte hur påverkad Reinfeldt numera är av att ha varit naturvetare i början av 80-talet men bli inte förvånade om Rubiks Kub blir obligatoriskt skolämne från nästa år ifall han vinner på söndag.

***************

+ Att tv 4 vågade sig på det skojfriska greppet att låta George Costanza ta hand om partiledarutfrågningarna tillsammans med Jan Guillou

- Norrländsk matkultur. Jag beställde en kebab i Härnösand och dåren bakom disken började genast kleta illrosa räksallad på ett tunnbröd.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Mona Johansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro