ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stig, 83, blev påkörd i Örebro – ambulans ryckte ut i Uppsala

Aron Andersson · 7 Jun 2015
Uppdaterad 7 Jun 2015
Stig Dahlström, 83, tycker det är allvarligt att SOS Alarm skickade ambulansen till fel adress.

Stig Dahlström, 83, tycker det är allvarligt att SOS Alarm skickade ambulansen till fel adress. Foto:  Daniel Patiño Flor / NA


När Stig blev påkörd på en parkeringsplats larmades SOS Alarm genast. Men de skickade ambulansen till fel stad. – Jag tycker det är allvarligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Stig Dahlström, 83, hade precis varit på Byggmax i Örebro när en bil backade på honom på parkeringen. Han föll omkull och slog huvudet i marken.

– Jag låg där på asfalten och blödde, jag kunde inte resa på mig och jag kunde inte röra mig.

Föraren som backade på honom gick ur sin bil och tog tag i Stigs ben i ett försök att flytta på honom.

– Då sa jag: ”Sluta, du gör det värre än vad det är”. Då gick han in i bilen och stack, säger Stig Dahlström till Metro.

Som tur var fanns det andra personer på plats som var mer hjälpsamma, de hjälpte Stig in i butiken igen och en ambulans larmades. Men någon ambulans dök aldrig upp. 

►LÄS MER: SOS trodde inte på skjuten 16-åring: ”Kan du skärpa dig?”

Först när någon ringde nödnumret igen visade det sig att SOS Alarm hade skickat den första ambulansen till ett Byggmax i Uppsala i stället.

– Nu var min skada inte så allvarlig men tänk om det hade varit någon med pulsåderbråck eller något sådant. Då kan det gå väldigt illa om de får vänta. Det är ju minuter och sekunder det hänger på, säger Stig.

Enligt honom ville SOS Alarm till en början inte erkänna att de gjort något fel.

– Först blånekade de absolut och menade att något sådant inte kan hända. Men sedan ringde de till mig från SOS och sa att det hade blivit fel. Varför det blev så vet jag inte men jag tycker det är allvarligt.

Nerikes Allehanda skrev först om händelsen och skriver också att Riksrevisionen uppmärksammat att det saknas adresser i SOS Alarms register. Men det problemet ska inte ligga bakom den inträffade händelsen enligt SOS Alarm.

►LÄS MER: SOS Alarm saknar adresser

– Vi kommer att undersöka vad som är orsak och verkan under nästa vecka, säger Ronald Krantz, presstalesman på SOS Alarm, till Metro.

Hur ofta blir det fel?

– I förhållande till att vi tar emot 10 000 ärenden per dygn så är det väldigt sällsynt. Men varje gång det händer är det allvarligt för de drabbade.

Stig Dahlström hoppas nu att polisen ska kunna hitta föraren som smet från platsen. De har fått ett bra signalement på bilen och mannen som körde ska ha handlat på butiken precis före Stig. 

– Att han råkar köra på mig kan man kanske förlåta. Men att fortsätta bete sig så dumt, att åka ifrån den som ligger på asfalten, med huvudet fullt av blod, det förstår jag inte, säger Stig Dahlström.

►LÄS MER: SOS svarar inte i tid

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro